Daniela Avramescu a garantat cu casa, în 2007, două împrumuturi, unul ipotecar iar altul de nevoi personale, luate de fiul şi soţia acestuia de atunci.
„Au făcut două credite, ambele în franci elveţieni, ambele cu garanţie imobiliară casa noastră. În total este vorba despre vreo 100 de mii de franci. Nu au apucat să plătească decât ceva dobândă. Băiatul nu mai avea serviciu din 2008, iar fosta noră a refuzat să mai achite”, spune Daniela Avramescu, clientă executată de bancă.
Cei doi au folosit banii ca să cumpere o casă lângă Bucureşti. Când Bancpost a vrut să recupereze banii împrumutaţi, s-a îndreptat împotriva Danielei Avramescu. Femeia a început să primească acasă somaţiile de executare.
„Documentele erau şi pentru mine şi pentru soţul meu. Se venea aşa cu maldărul. La două zile, la trei zile. Casa a fost evaluată în 2007 când au fost luate creditele la 200 de mii de euro, iar acum evaluarea este la 50 de mii cu euro”, adaugă Daniela Avramescu.
În septembrie 2014, femeia a contestat executarea silită, iar după 14 amânări, Judecătoria Sectorului 4 a dat într-un final o decizie.
„A admis contestaţia la executare şi a spus în felul următor: tu dacă te duci mai întâi şi execuţi silit imobilul. Obţii suma respectivă după care nu mai poţi să mă execuţi silit. S-a creat un precedent frumos cel puţin pentru 2016. Cu siguranţă va fi atacată”, afirmă Marius Colţuc, avocat.
Practic decizia instanţei e similară cu proiectul legii dării în plată, prin care datornicii la bănci scapă de datorie după ce banca vinde locuinţa ipotecată, chiar dacă banii obţinuţi din vânzare nu acoperă întreg creditul. Bancpost nu a răspuns, până acum solicitărilor Digi24, de a comenta hotărârea instanţei.