Clasicul program de lucru între 9 şi 17.00, tot mai aproape de a deveni istorie

Data actualizării: Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087

Piaţa muncii s-a redefinit în ultimii ani şi a schimbat modul în care angajatorii se raportează la salariaţi. Clasicul program de lucru între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza riscă să devină istorie, de vreme ce tot mai multe companii se declară de acord cu programul flexibil. În unele cazuri, acest lucru e prevăzut drept clauză în contractele de angajare. În altele, programul se negociază separat cu fiecare salariat în parte. Specialiştii în resurse umane susţin că programul flexibil îi face pe angajaţi mai productivi.

În Marea Britanie, de exemplu, doar 6% dintre angajaţi lucrează în intervalul clasic, 9-17. Potrivit BBC, aproape jumătate dintre britanici şi-au negociat cu angajatorii un program flexibil, pentru a se putea ocupa de educaţia copiilor sau pentru a jongla şi cu alte activităţi desfăşurate în afara muncii. Studiul, bazat pe date guvernamentale, arată că 37% dintre angajaţii cu program full-time preferă să înceapă munca la ora 8 dimineaţă şi să termine la ora 16. A doua cea mai populară alegere, preferată de 21% dintre participanţii la studiu, se referă la intervalul orar 7-15.

Flexibilitatea la locul de muncă e importantă nu doar pentru părinţi şi studenţi. Cei care lucrează între orele dorite spun că sunt mai motivaţi şi petrec o perioadă mai lungă de timp fără să-şi schimbe jobul. Şi mulţi angajatori au înţeles că unele persoane sunt matinale, altele preferă să se trezească mai târziu.

Transformarea digitală şi tehnologia permit, în multe domenii, realizarea activităţilor din orice loc unde există o conexiune la internet. Un studiu realizat de JP Morgan Chase în Statele Unite arată că acele companii care oferă angajaţilor posibilitatea de a opta pentru un program flexibil înregistrează niveluri mai mici de absenteism.

Acolo însă unde companiile negociază separat cu fiecare angajat programul flexibil pot apărea şi nemulţumiri. Angajaţii fără copii, spre exemplu, s-au plâns de faptul că nu sunt luaţi în seamă atunci când cer acest lucru. În astfel de situaţii, angajatorilor li se reproşează faptul că se comportă discreţionar, iar mediul de lucru este afectat.

În România, un studiu realizat luna trecută de un site de anunţuri online arăta că aproape jumătate dintre respondenţi - aproximativ 49% - au indicat programul de lucru flexibil drept cel mai important beneficiu pe care şi l-ar dori de la companie. Abia pe următoarele locuri se regăsesc pachetele extrasalariale, munca peste program plătită mai bine sau transportul asigurat.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...