CLASA ZERO. Fie la şcoală, fie la grădiniţă, în funcţie de opţiunea părinţilor şi spaţiile disponibile
Ministerul Educaţiei Naţionale, federaţiile sindicale din educaţie şi reprezentanţii părinţilor au semnat miercuri un acord prin care este prevăzută pentru anul şcolar 2013-2014 menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului primar obligatoriu începând cu vârsta de şase ani şi organizarea acesteia într-un cadru „mai flexibil” în privinţa locului de desfăşurare a activităţilor.
Mai exact, „directorul şcolii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcţie de spaţiile disponibile, respectiv în şcoală sau în grădiniţă”, a spus Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.
Vor fi mai multe etape în care detaliile privind clasa pregătitoare vor fi stabilite, însă este cert că până pe 31 martie toţi părinţii trebuie să completeze nişte chestionare în care îşi vor exprima opţiunea – dacă doresc să îşi înscrie copiii la clasa 0 în cadrul unei grădiniţe sau în cadrul şcolii primare. În orice caz, clasa 0, sau clasa pregătitoare, rămâne încadrată în învăţământul obligatoriu.
Înscrierile încep la 1 aprilie. Copiii peste şapte ani merg direct la şcoală
Tot 31 martie este data limită până la care trebuie definitivată o metodologie pentru clasa pregătitoare, întrucât înscrierile încep la 1 aprilie. Cel mai probabil, acestea se vor face în două etape, şi nu în cinci, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.
Tot în aprilie se va permite prin ordin de ministru înscrierea în casa I a copiilor care nu au parcurs clasa pregătitoare, cu toate că aveau vârsta prevăzută de lege pentru aceasta.
„Înscrierea copiilor în funcţie de vârstă, la 31 august 2013 se va face după cum urmează: copiii cu vârstă mai mică de şase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu este obligatoriu (înscrierea se va face în urma unei evaluări specifice), copiii cu vârstă cuprinsă între şase şi şapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, copiii cu vârsta mai mare de şapte ani se vor înscrie în clasa I”, se arată în acordul semnat miercuri.
Până la 1 septembrie, toate inspectoratele şcolare şi autorităţile locale sunt obligate să identifice spaţiile disponibile aşa încât să nu apară probleme de suprapopulare a unei clase sau dimpotrivă.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Investiţiile în mobilier vor continua şi ele până la toamnă, într-o sumă de 16 milioane, la care se adaugă 8 milioane pentru materiale didactice. De asemenea, câteva mii de cadre vor beneficia din nou de cursuri de formare pentru predarea la clasa pregătitoare cu ajutorul unor proiecte cofinanţate cu fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU.
Remus Pricopie: „Cu o dotare şi personal corespunzător, alături de propunerile părinţilor, vom găsi soluţii pentru cei care nu au cu cine lăsa copiii după amiază”
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a detaliat în cursul după-amiezei de miercuri măsurile stabilite în acordul de miercuri. „Prima măsură clarifică situaţia clasei pregătitoare. Legislaţia nu se modifică, clasa pregătitoare rămâne obligatorie”, a spus ministrul, care estimează că un număr de 200.000 de copii vor intra toamna aceasta în clasa pregătitoare.
Declaraţiile ministrului Remus Pricopie:
- A doua măsură ia notă de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când au fost 129.000 de copii înscrişi în clasa pregătitoare. O serie de părinţi au decis anul trecut să nu îşi înscrie copiii la clasa pregătitoare. În anul şcolar 2012-2013, aproximativ 86% din clasele pregătitoare organizate au fost localizate în şcoli. 13% în grădiniţe, 1% reprezintă diferite cazuri speciale.
- Anul trecut, organizarea clasei pregătitoare s-a făcut într un timp extrem de scurt şi fără o foarte bună interacţiune cu părinţii. Anul acesta, încercăm să fim mai atenţi la organizare sau să întărim lucruri care au fost făcute anul trecut. În primul rând, dorim să întărim interacţiunea cu părinţii. Ei vor fi solicitaţi în următoarele două luni cu privire la modul în care consideră dumnealor că trebuie organizată clasa pregătitoare. (Chestionarele vor fi distribuite în grădiniţe – n.red.)
- (Cum vor fi chestionaţi părinţii ai căror copii nu merg la grădiniţă, deşi au peste 5-6 ani?) Nu am luat în calcul, nu am ajuns cu analiza până acolo. Oricum, copiii care nu sunt la grădiniţe la 5-6 ani reprezintă un procent foarte mic, în jur de 1%.
- În al doilea rând, şcolile în colaborare cu autorităţile locale vor încerca să vadă în ce măsură aceste puncte de vedere ale părinţilor pot fi mediate, satisfăcute. Şi în cazul în care avem mai mulţi părinţi care solicită grădiniţa, există chestiunea legată de programul prelungit. Ne vom ocupa şi de acest lucru, să vedem cum putem extinde programul chiar şi pentru copiii de clasa pregătitoare.
- La nivel naţional, doar aproximativ 30% din grădiniţe oferă program prelungit.
- Pe de altă parte, 76% din sălile destinate clasei pregătitoare, sunt săli pregătite numai pentru clasa respectivă.
- Cu o dotare şi personal corespunzător, alături de propunerile părinţilor, vom găsi soluţii pentru părinţii care nu au soluţii pentru perioadele de după amiază.
- Vom continua investiţiile în şcoli prin intermediul autorităţilor locale. Este greu de spus ce sume vor fi alocate pentru eventualele reparaţii la nivelul şcolilor şi grădiniţelor. Ne vom ocupa ca imediat ce avem inventarul nevoilor să se demareze procesul de reparaţie a sălilor.
- Continuarea pregătirii cadrelor didactice: Anul trecut, 9000 de învăţători şi învăţătoare au beneficiat de programe de formare. Banii au venit şi anul trecut şi anul acesta din proiecte finanţate prin fondurile structurale.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News