„Am avut perioade cu temperaturi care s-au dus în timpul zilei la 20 de grade, chiar 22 de grade, ceea ce a determinat apariţia mai devreme a frunzelor şi florilor”, spune un fermier din Bacău, care a investit o mică avere în livada sa de vişini întinsă pe câteva sute de hectare. Odată cu răcirea vremii, el se teme că ar putea să-şi piardă producţia. Mulţi pomi au înflorit deja, iar valul de frig ameninţă fructele.
Şi merii din livadă au înmugurit încă de la începutul lunii aprilie. Însă atunci când aveau cea mai mare nevoie de căldura, brusc, vremea s-a răcit. De aceea, pomii vor înflori mai târziu, iar fructele se vor coace cu o întârziere de câteva săptămâni.
Acelaşi pericol pândeşte şi cireşii, prunii sau caişii. Dacă în zilele următoare temperaturile nu vor creşte cu cel puţin zece grade celsius, specialiştii spun că se vor înregistra pierderi masive.
Comercianţii spun că dacă vremea nu va ţine cu ei, vor fi nevoiţi să aducă fructe din import la preţuri de două sau chiar trei ori mai mari.