„Din punctul meu de vedere lucrurile sunt cât se poate de simple. Notarul nu are dreptul să refuze efectuarea unui act notarial, dacă o face, omul se va duce la instanță și în loc ca notarul să facă acest act și să reiasă de acolo niște onorarii, se va duce omul în instanță și acestea vor fi uitate, a spus Gheorghe Piperea.
El adaugă că de la depunerea notificării de dare în plată până la etapa în care se ajunge la notar trebuie să treacă 30 de zile calendaristice, iar până atunci lucrurile vor fi clare.
„Nu aș vrea să fac și treaba notarilor. Dar, din câte știu eu, săptămâna viitoare va fi o întâlnire între reprezentanții Uniunii notarilor și Ministerul Finanțelor, unde se vor extrage concluzii”, spune avocatul.
El mai spune că băncile se vor putea înțelege cu oamenii pentru a împărți costul impozitului, iar dacă băncile nu vor dori o astfel de înțelegere, „oamenii vor merge în instanță și toate aceste costuri vor fi trecute asupra băncii”.
Gheorghe Piperea arată că „legea 77/2016 spune că, în operațiunea asta de transfer al dreptului de proprietate în schimbul ștergerii datoriei, costurile tranzacției sunt suportate de consumator. Impozitul nu înseamnă cost al tranzacției. Aceste taxe ar trebui să fie suportate de cel care câștigă în patrimoniu un imobil, adică de bancă sau colectorul e creanțe”.
În ceea ce privește valoarea la care trebguie calculat impozitul, Gheorghe Piperea spune că aceasta ar trebui să fie estimarea din grilele notariale, adică „valoarea de circulație a bunului la ora actuală și nu valoarea creanței”.
Gheorghe Piperea mai spune că această chestiune a impozitului pentru darea în plată este „marginală”, introdusă de „indivizi care nu au ce face acasă”.