Pe baza declaraţiilor pe care le depun românii la Fisc, cei care caută cu atenţie ar trebui să găsească, în sectorul doi, casa care se închiriază cu un leu. La polul opus, în acelaşi sector, există un bucureştean care primeşte, anual, peste un milion de euro din închirierea unui singur teren. Bucureştenii achită la Fisc impozite de peste 20 de milioane de euro pentru casele şi terenurile pe care le închiriază. Atât a încasat statul din chiriile declarate, pentru că cei mai mulţi proprietari îşi ţin banii ascunşi de ochii autorităţilor.
Bucureştenii au înregistrat la ANAF 64.000 de contracte de închiriere, anul acesta, din care statul obţine, prin impozitare, aproape 83 de milioane de lei. Pe hârtie, locuitorii Capitalei au declarat, până la această dată, venituri de 1,2 miliarde de lei din închirieri. Suma e cu 36 de milioane mai mică decât totalul veniturilor obţinute din chirii în tot anul 2015.
Zona de nord a Capitalei e una dintre cele mai bănoase, pentru Fisc. Din sectorul 1, autorităţile au încasat 19 milioane de lei. Cei mai mulţi bani au venit, însă, din sectorul 2 - 26 de milioane de lei, triplu faţă de sumele strânse în sectoarele 4 sau 5. Asta şi pentru că marile firme şi-au deschis aici clădiri pentru afaceri, iar locuinţele din zonă sunt mai bine cotate şi, deci, mai scumpe. Specialiştii imobiliari spun, însă, că zona de sud are toate şansele să crească.
„30-35% din cumpărătorii din zona de sud sunt investitori - cumpără marea majoritate cash, pentru a obţine un discount, cumpără un pachet de trei, patru, zece garsoniere în mare parte, ulterior le închiriază”, spune Andrei Gheorghişor, consultant imobiliar.
La sectorul 2 există un triplu record: o persoană a declarat venituri de peste un milion de euro pentru închirierea unui teren, pe când o alta a venit la ANAF să declare un câştig de doar un leu. Şi tot la sectorul doi a fost înregistrat şi cel mai mare număr de contracte depuse de o singură persoană: aproape 300.
La celelalte sectoare, numărul maxim de contracte înregistrate de o singură persoană e de 10 ori mai mic. Specialiştii fiscali spun că, indiferent de numărul contractelor şi de sumele încasate, toate datele trebuie declarate la Fisc în cel mult 15 zile de la semnarea contractului. Altfel proprietarul riscă sancţiuni.
„În funcţie de gravitatea faptei, de prejudiciul adus bugetului de stat, persoana fizică poate să fie amendată sau acuzată de evaziune fiscală”, spune Adrian Benţa, specialist fiscal.
Până acum, autorităţile nu ştiu exact câte din cele 8 milioane de locuinţe din România sunt date în chirie. La fel este situaţia şi în cazul terenurilor date în arendă.
Totalul impozite pe chirii încasate: 83 mil. lei
Sector 1 - 19 mil. lei
Sector 2 - 26 mil. lei
Sector 3 - 11,7 mil. lei
Sector 4 - 7,1 mil. lei
Sector 5 - 7,3 mil. lei
Sector 6 - 11,7 mil. lei
sursa: ANAF