Centrul Bucureştiului, transformare radicală. Cum va arăta Piața Unirii

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti

Multe parcuri şi spaţii verzi din Bucureşti ar urma să fie modificate sau ar putea chiar să dispară cu totul, pentru a face loc unor parcări. Primăria Capitalei va declara zonele respective de utilitate publică, pentru a face loc unor parcaje subterane, alei pietonale sau chiar cafenele. Locuitorii din zonele vizate şi activiştii de mediu avertizează că urmează un dezastru ecologic şi se opun modificărilor.

ACTUALIZARE. Ca urmare a aparției acestui material, specialiștii implicați în proiectul  „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Zona Centrală București” au trimis Digi24 punctul lor de vedere, pe care îl puteți consulta aici.


Articolul inițial:

Parcul Sălii Palatului va fi schimbat complet. Ca să construiască 900 de locuri de parcare subterane, Primăria Generală are nevoie de o bucată de spaţiu verde, care se va transforma în acces spre parcaj. Câteva zeci de arbori ar urma să dispară.

Dan Trifu, vicepreședinte Eco Civica: Se produce o betonare totală şi o dizlocare majoră de pânză freatică. Este o mare pierdere, mai ales că aici sunt obiective istorice extraordinare.

Deşi renovat acum 3 luni, Parcul Tribunalului ar putea fi şi el transformat într-o parcare. Arborii din zonă sunt martori ai veacurilor. Fac parte din Codrii Vlăsiei care acopereau odinioară centrul Bucureştiului. Aici, primăria vrea să facă alei pietonale.

-OK, e nevoie de parcări în zonă, dar e nevoie şi de parcuri. Aş prefera să rămână parcul.

În Parcul Izvor, chiar vis-a-vis de Parlament, o bucată de parc ar urma să se transforme într-o bibliotecă subterană. Iar pe spaţiul verde de peste drum de acesta, PMB ar mai vrea să facă o parcare şi un pasaj pietonal.

Dan Trifu, Eco-Civica: Numai aici pierdem aproape peste 2,5 hectare de teren.

Una dintre cele mai dramatice schimbări ar urma să fie pe Bulevardul Unirii. Pe porţiunea dintre Piaţa Constituţiei şi Piaţa Unirii şoseaua care e acum pe centrul arterei ar urma să fie mutată la margine, iar arbori ar urma să dispară. În locul benzilor de circulaţie ar urma să apară terase şi cafenele şi o zonă de promenadă.

Marina Popescu, reprezentat asociaţie administratori: Nu este un proiect util şi prioritar pentru bucureşteni. Nu se fluidizează circulaţia , ci o mută aglomeraţia care este creată.

Consilierii generali au aprobat toate proiectele, mai puţin cel de la Sala Palatului. Chiar şi aşa, activiştii de mediu spun că acţiunea primăriei e ilegală.

Dan Trifu, Eco-Civica: Legea pentru protecţia mediului la articolul 71 interzice schimbarea de destinaţie a terenurilor amenajate sau prevăzute ca spaţii verzi.

Proiectele fac parte din Planul Integrat de Dezvolare Urbană, un proiect de peste 200 de milioane de euro care ar urma să schimbe faţa oraşului până în 2030. Consilierii din Opoziţie nu sunt de acord cu o parte din ele.

Roxana Wring, consilier general USR: Se intenționează transformarea unor zone de spații verzi în spații construibile. Deci aceste proiecte nu trebuie votate.

După declararea zonelor de utilitate publică, municipalitate poate începe demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. ONG-urile estimează că peste două mii de copaci vor fi sacrificaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românca de o frumusețe răvășitoare, care a cucerit scena și ecranul: Ioana Bulcă, victima unei mari frământări
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în...
Newsweek
Pensiile pe ianuarie se distribuie de mâine. În ce zi primesc pensionarii banii? Val de vești rele
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...