Premieră în Capitală. Până la sfârşitul acestui an, în Bucureşti va fi funcţional un centru integrat pentru toţi salvatorii: pompieri, ambulanţa şi SMURD. Clădirea este deja gata şi a costat 30 de milioane de euro.
Raed Arafat: „Colegii de la ISU, bineînţeles partea medicală în roşu şi în galben partea ambulanţei, cum stau împreună. Iar medicul coordonator al SMURD-ului, cu medicul coordonator al ambulanţei stau unul lângă celălalt, ceea ce înseamnă că de acum va fi mult mai bine că se deschide acest dispecerat.”
Echipajele de salvare, alături de pompieri, vor avea un dispecerat unic, în Bucureşti, până la sfârşitul acestui an. În aceeaşi clădire vor fi şi reprezentanţi ai Jandarmeriei, ai STS şi chiar operatorii de la serviciile de apa si gaze, care pot ajuta în caz de urgenţă. În total, 50 de instituţii se vor întruni în acelaşi loc.
Gabriela Firea: „Este un centru pentru situaţii de urgenţă, care rivalizează cu centre similare din întreaga Europă. Era necesar un astfel de obiectiv pentru Capitala ţării, suntem demult în întârziere, s-a lucrat trei ani de zile.”
Cel mai important punct este sala de comandă. Pe trei ecrane uriaşe, salvatorii vor vedea în timp real cum se derulează misiunile.
Bogdan Ţibuleac, product manager: „Avem un scenariu simulat, în care, în urma unei ploi torenţiale, zona Grozăveşti este inundată. Agenţiile prezente în acest centru văd în faţa lor această imagine comună, văd care sunt toate resursele implicate în gestionarea situaţiei de urgenţă, pentru a se optimiza utilizarea acestora”.
Clădirea are la subsol şi un adăpost, în caz de urgenţă extremă, dedicat angajaţilor, cu o capacitate de peste 100 de persoane.
Cătălin Zoican, directorul Direcţiei Generale de Operaţiuni: „Avem pe pereţi acele valve mecanice care se închid automat în caz de incendiu, explozie sau mai ştiu eu ce. Avem cele două pompe electrice pentru aer, dar pot deveni manuale. Spaţiul este echipat pentru o şedere de 72 de ore”.
Clădirea, situată în cartierul Cotroceni, a costat aproape 30 de milioane de euro, bani de la municipalitate şi Guvern.