Niciun vizitator nu trece neobservat la Smeura, pentru că de cum treci pragul adăpostului, începe concertul de lătrături. Cel mai mare adăpost din lume are un cor de peste 3.700 de câini.
„Niciodată, niciunde, nu a mai fost un aşa număr mare, un adăpost cu un număr aşa mare de câini. Acestă autentificare în cartea recordurilor a fost în anul 2005”, spune Ana Maria Voicu, directorul bazei Smeura.
Iar sutele de cuşti sunt curăţate zilnic. Maria Albu este îngrijitoare aici de opt ani şi spune că niciun câine n-a muşcat-o vreodată.
„Da! Îi iubesc! Și le dau la toţi câte-un nume! Eu nu-mi iau nici libere, vin pe fiecare zi la serviciu pentru că-i iubesc!”, spune Maria Albu.
Şi nu e singura. 70 de oameni sunt angajaţi permanent la adăpost. În fiecare lună, animalele primesc peste 30 de tone de mâncare, iar o echipă de medici veterinari are zilnic grijă de sănătatea lor.
Gheorghe Ţârcomnicu, magazioner, spune că patrupedele nu pot trăi mai bine la om în curte decât aici.
„Pe lângă sterilizările obişnuite care sunt în jur de 4.000 pe an, facem absolut tot felul de intrervenţii chirurgicale şi operaţii, tratamente, deparazitări şi tot ce se face într-un adăpost”, explică medicul veterinar de patru ani aici, Alin Radu.
Castrarea unui animal costă, în medie, 20 de lei, iar banii sunt strânşi de asociaţia din Germania care a deschis, acum 10 ani, adăpostul de la Smeura.
„Momentan, finanţarea, toate ajutoarele, toate bunurile, vin strict din Germania, de la întreaga populaţie, prin colectă de bani. În Germania nu avem animale abandonate pe stradă! Sistemul nostru este organizat în aşa fel încât în fiecare land există un adăpost pentru orice fel de animale. Iar acel adăpost, care este subvenţionat de stat, se ocupă şi de câini”, explică Matthias Schmid, de la asociaţia Ute Langenkamp Iubiti Maidanezii.
Dar până şi cel mai mare adăpost de câini din lume poate fi copleşit de numărul de animale abandonate.
„În fiecare lună adunăm în jur de 300 de câini adulţi şi peste 200 de pui în fiecare lună abandonaţi în oraş, la tomberoane sunt câini care au nevoie şi de îngrijiri medicale, câini maltrataţi, bătrâni”, detaliază Nicoleta Gulie, şefă de proiect, cea care coordonează activitatea de pe teren.
Peste 5.000 de câini de aici au fost adoptaţi în Germania. Alte câteva mii, însă, au fost castraţi şi eliberaţi înapoi pe stradă.
Pentru că încă sunt prea multe haite de midanezi pe străzile oraşului, Primăria Piteşti a construit şi ea un adăpost, tot la Smeura.
„În două săptămâni de zile el va începe să funcţioneze, fiindcă între timp a trebuit să realizăm formalităţile de atribuire a îngrijirii şi gospodărire a acelui adpost”, a declarat primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.
Aici vor putea fi găzduite 2.000 de animale.