A fost cea mai geroasă noapte din această iarnă. Stația meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat marți dimineață cea mai scăzută temperatură din această iarnă, minus 32 grade Celsius. Au fost -27 de grade Celsius la Miercurea Ciuc şi Brașov. Și Capitala a dârdâit de frig la minus 21 de grade Celsius, temperatură înregistrată la stația de la Băneasa.
Gerul a fost resimțit însă ca o temperatură de minus 53 de grade Celsius în Munții Țarcu! La Vârful Omu au fost „doar” - 23 de grade Celsius, însă acolo temperatura resimitiță a fost de - 51 de grade Celsius, informează Digi TV.
De circa 24 de ore, este cod portocaliu de ger, în aproape toată ţara, iar avertizarea rămâne valabilă şi în a doua zi a săptămânii. Meteorologii mai au o veste proastă: după ce scăpăm de frig, se întorc ninsorile abundente, în sudul şi estul ţării, pentru care a fost emis un cod portocaliu.
Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în județul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu a mai fost atins din anul 1939, scrie Agerpres.
Jandarmii și deținuții, scoși la deszăpezit
Bucureştiul va fi scos de sub nămeţi, de jandarmi şi deţinuţi. 400 de militari şi condamnaţi vor pune mâna pe lopată să facă ceea ce firmele de salubritate, nu au reuşit până acum: să cureţe de zăpadă, străzile secundare şi trotuarele instituţiilor publice. Asta deşi, primesc sute de mii de euro, de la Primăria Capitalei.
Circa 100 de jandarmi au fost trimişi la şase spitale din Capitală. Au spart gheaţa de pe scări, au curăţat intrările ambulanţelor şi au îndepărtat zăpada adunată în dreptul uşilor. Primăria Capitalei spune că a apelat la ajutorul militarilor de nevoie. De marți intră în pâine şi câteva sute de deţinuţi care vor curăţa străzile din oraş. Edilul general spune că firmele de salubritate nu şi-au făcut treaba până la capăt.
Alături de deţinuţi vor da la lopată şi sportivii clubului CSM Bucureşti. Şi vor avea destul de muncă. La patru zile după prima ninsoare serioasă din această iarnă, doar 40% din străzile lăturalnice din Bucureşti au fost curăţate.
Spre exemplu, în Sectorul 5 al Capitalei mai puţin de jumătate din străzile secundare au fost curăţate, iar pe cealaltă jumătate oamenii din zonă spun că abia dacă a trecut o lamă în ultimele două zile.
Deţinuţii vor curăţa şi trotuarele, dar numai cele din faţa instituţiilor publice. Cele din faţa blocurilor, magazinelor şi firmelor trebuie curăţate de proprietari. Primăria împarte deja somaţii, iar apoi va aplica şi amenzi de până la 500 de lei.
„Mulţi nu ies. După cum vedeţi, aici pe stradă nu prea ies. Dar trebuie să vină primarul să ne facă nouă curat? Asta e imposibil! Trebuie să ne facem fiecare şi cu asta basta!”, este de părere un bucureștean.
Parcări transformate în derdeluș
Maşinile de deszăpezit nu au ajuns peste tot în Bucureşti. De exemplu, în cartierul Militari, parcările au fost transformate de copii, cu succes, în locuri pentru săniuş.
Deloc entuziasmaţi sunt cei care trebuie să meargă pe stradă, printre maşini, pentru că trotuarele sunt acoperite de nămeţi.
Primăria Capitalei a avertizat firmele de salubritate că vor pierde contractele de deszăpezire, dacă nu le respectă.