Ion Burcea restaurează mobilă clasică de peste jumătate de secol. Până anul trecut, avea atelierul în Piaţa Rosetti din Capitală, la doi paşi de Universitate. A intrat prima dată pe uşa magazinului în 1962, ca ucenic al tatălui său.
„La 13 ani şi opt luni, când am terminat şapte clase, zice: trebuie să mergi la meserie că nu prea îţi place şcoala”, a povestit restauratorul de mobilă.
În 2015, meşterul a primit două lovituri teribile. Mai întâi, Primăria Capitalei i-a mărit de cinci ori chiria de 500 de euro plătită pentru cei 250 de metri pătraţi.
„Mi-a făcut chiria de 2.300 de euro. Dacă nu stăteam pe scaun, că m-a invitat să stau pe scaun, cădeam jos”, și-a amintit Ion Burcea.
Aşa că a renunţat la o parte din prăvălie - subsolul şi una dintre cele două încăperi.
„Pur şi simplu am dat faliment, că nu aveam cum să mă desfăşor”, a spus restauratorul.
Imediat după aceea a fost anunţat că trebuie să părăsească de tot clădirea pentru că imobilul este încadrat în clasa I de risc seismic, iar legea nu îi mai permitea să desfăşoare o activitate comercială acolo. Marea surpriză, însă, a venit câteva luni mai târziu când Primăria Capitalei a închiriat întreg spaţiul unei organizaţii neguvernamentale.
Mutarea nu a trecut neobservată de cei care îl cunosc pe Ion Burcea.
„Acum, acest bloc cu bulină nu împiedică pe nimeni să deschidă un centru de informare”, a spus un bucureștean.
Noii chiriaşi spun că funcţionează perfect legal.
„Suntem o entitate necomercială. Nu avem nevoie de acord de funcţionare pentru acest lucru”, a explicat vicepreședintele ONG-ului, Gabriel Aftenie.
Legea prevede ca fiecare persoană care stă într-un astfel de spaţiu să aibă cel puţin patru metri pătraţi la dispoziţie, altfel se consideră un spaţiu aglomerat.
„Vom fi maxim patru persoane, iar spaţiul pe care îl avem la dispoziţie este de peste 50 de metri pătraţi, deci nu ne încadrăm în această prevedere a legii”, a spus Gabriel Aftenie.
Reprezentanţii centrului infoturistic recunosc totuşi că există riscul prăbuşirii imobilului.
„Şi când mergi pe stradă să îţi cadă o cărămidă în cap. Ne-am asumat acest risc”, a spus Gabriel Aftenie.
„Cutremurul cădea numai în încăperea unde eram eu”, a adăugat Ion Burcea.
Forţat de împrejurări, restauratorul şi-a mutat în cele din urmă atelierul în fosta casă părintească.