Purtând la gât fotografii cu Vladimir Putin, Liviu Dragnea şi patriarhii Kirill şi Daniel, regizorul Alexandru Solomon a protestat, joi, pe Dealul Patriarhiei, faţă de prezenţa şefului Bisericii Ortodoxe Ruse la Bucureşti. Potrivit acestuia, protestul a fost totodată şi un act artistic: după ce şi-a tăiat palma stângă, a împărţit bani. Ce a urmat?
După gestul făcut joi, Alexandru Solomon a fost ridicat de poliţişti, i s-au luat declaraţii, apoi a fost dus la medic pentru un consult psihiatric.
"La încheierea cercetărilor de la sediul poliției, pe la ora 19:30, mi s-a comunicat că urma să fiu condus la spital, pentru analize. Am înțeles abia în ambulanță că mergem la psihiatrie. Ironia face că pe ușa din spate a mașinii era lipită o foaie A4 pe care scria Protest național (și care anunța o acțiune sindicală a celor ce lucrează pe ambulanțe). Poliția m-a predat la camera de gardă pe baza unui proces-verbal care menționa că am avut o tentativă de suicid. Din primele momente ale conversației, medicul mi-a replicat că vizita Patriarhului Kiril nu avea nicio semnificație politică și că pe Dealul Patriarhiei se desfășura o procesiune religioasă și atât. Dar că – în același timp – trebuie să mă interneze, pentru că nu are nicio garanție că nu mă voi întoarce la Patriarhie. De ce s-a simțit obligat un medic să mă oprească de la o eventuală continuare a acestei acțiuni? N-am primit un răspuns și oricum nici nu aveam nicio intenție să mă întorc…", povesteşte regizorul Alexandru Solomon, într-un text publicat pe Contributors.
Potrivit acestuia, deşi poliţiştii "au declarat că misiunea lor s-a încheiat și că nu există un mandat de reținere", totuşi "medicii insistau că trebuie să fiu internat, cel puțin peste noapte".
"Eliberarea" lui Solomon din cabinetul psihiatric s-a produs abia după o discuţie telefonică purtată, potrivit regizorului, între medic şi comandantul secţiei de poliţie care s-a ocupat de cazul său.
"(...) În acest paralelism involuntar și ironic dintre diagnosticul psihiatric și cel polițienesc se deschide o întreagă zonă tulbure și întunecată, o zonă unde nu am crezut că mai este posibil să ne întoarcem. Până în seara zilei de 26 octombrie 2017", conchide regizorul Alexandru Solomon.
Articolul integral de pe Contributors, AICI.
Câteva detalii despre activitatea lui Alexandru Solomon, AICI.