Exclusiv Cazul primarului care și-a umilit fiica: „Vedem în ce măsură mediul familial mai este adecvat pentru acești copii”, spune șefa ANDPCA

Data actualizării: Data publicării:
fata-care-plange-intr-un-colt-cu-capul-in-maini-
Foto: Guliver/GettyImages

Autoritățile sociale din Bistrița-Năsăud fac o anchetă socială la familia primarului din Sângeorz Băi și vor detemina dacă mediul familial mai este adecvat pentru copiii primarului, după apariția imaginilor în care Traian Ogâgău își pedepsește și își umilește fata, o minoră de 14 ani.

„Ancheta socială presupune ca o echipă specializată să facă evaluarea copiilor din punct de vedere psiho-social, să vedem în ce măsură mediul familial mai este adecvat pentru ei, ce nevoie de sprijin au acești copii și cum pot fi ei susținuți în această perioadă”, a precizat, joi seara, la Digi24, Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPCA).

Ea a explicat că o astfel de anchetă este complexă, nu se discută numai cu copiii și se desfășoară pe o perioadă mai mare de timp, pentru a avea „mai multe elemente de context”. 

„Copilul nu este singur în familie, el are doi părinți și tocmai de aceea specialiștii de la DGASCP, împreună cu mama și cu restul familiei vor găsi cele mai bune soluții în acest sens”, a spus Mădălina Turza întrebată dacă după acest episod, fata va mai fi în siguranță în familie până la încheierea anchetei sociale.

„Nu pot să garantez eu pentru siguranța copilului în acest moment, dar ce pot să vă spun este că se află alături de părintele despre care nu există suspiciuni că îl poate agresa pe copil”, a adăugat oficialul ANDPCA. La observația că acest părinte i-a luat apărarea celuilalt părinte pentru ce a făcut, Mădălina Turza a spus: „Eu știu să vă spun aceste detalii în acest moment. Ce pot să vă spun este că dacă acest copil se află într-un pericol iminent, Direcția care investighează și anchetează cazul e în legătură constantă cu familia și este oricând gata să instituie o măsură de urgență în ceea ce-i privește pe cei doi copii sau doar pe fetiță”.

„Este intolerabil”

Mădălina Turza a aflat despre acest caz în cursul serii de miercuri, de pe rețelele sociale, moment în care spune că a luat „instantaneu” legătura, informal, cu conducerea  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bistrița-Năsăud, spunându-le că la prima oră vor primi din partea instituției toate documentele necesare pentru a sesiza organele de cercetare penală, dar și să dea drumul la propria anchetă, din perspectivă socială.

Un dosar penal, in rem deocamdată, s-a deschis deja pentru rele tratamente aplicate minorului. Rezultatele anchetei sociale vor veni însă înainte de finalizarea anchetei finale, asigură Mădălina Turza.

„Ca oricărui părinte și om decent din această lume imaginile m-au tulburat profund”, a mărturisit Mădălina Turza, joi seara, la Digi24. „Este intolerabil să avem astfel de situații în România anului 2020, cu atât mai mult cu cât nu vorbim de o situație apărută la nivelul unei familii, cum să spun, extrem de vulnerabile, supusă unor condiții de viață extreme, cu niște nevoi extraordinare, care pun o presiune asupra familiei și unde pot apărea astfel de comportamente extreme; iată este o familie normală, în care există astfel de situații absolut regretabile”, a adăugat ea.

Argumentul primarului că numai el este cel care are dreptul de a decide asupra educației copiilor lui nu are relevanță nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere moral, pentru că educația copilului în familie trebuie să se desfășoare în limitele cadrului legal, a spus Mădălina Turza.

16.000 de cazuri de abuz în familie într-un an

În 2019-2020 au fost circa 16.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare în familie, iar diferențele între urban și rural nu sunt semnificative, ceea ce arată o problemă socială gravă ce ține de educația oamenilor și de un determinism social, adică suntem purtătorii experiențelor propriei copilării și perpetuăm modele greșite și traume asupra propriilor noștri copii, a precizat oficialul ANDPCA.

Părinții din acest caz - și mama, și tatăl - spun că de fapt, copiii sunt iubiți. „Ce pot să vă spun este că percepția acestei iubiri este foarte subiectivă. Iubirea nu se manifestă prin bătaie, prin bătaie, prin coerciție și dincolo de toată această dimensiune psihologică există niște norme legale în vigoare pe care fiecare părinte din țara asta trebuie să le respecte, iar în momentul în care nu le va respecta, va suporta consecințele legii, indiferent de cine este acel om”, a asigurat Mădălina Turza.

Ea a mai precizat că a adresat către Facebook o cerere pentru retragerea imaginilor cu fata umilită de pe rețelele sociale, precum și către presă, pentru a proteja drepturile minorei.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”