Cu trei săptămâni înaintea Crăciunului, brazii sunt deja pe toate drumurile. Preţurile pornesc de la 30 de lei şi pot trece de 300 de lei. Contează înălţimea, contează cât de bogate sunt crengile, dar şi ţara de provenienţă. Brazii în ghivece sunt, deocamdată, cei mai căutaţi.
Citește și: Mesaje de Crăciun 2017. Cele mai frumoase felicitări și urări de sărbători
Acest brad a ajuns la înălţimea de 2 metri în 6 ani. Pe cele 10 hectare ale pepinierei Cozieni a Romsilva, sunt alţi 8.000 de pomi de Crăciun de toate înălţimile.
Theodor Chiriac, șef Ocolul Silvic Brăneşti: „Avem brazi aclimatizaţi la câmpie, pe care îi creştem de mici, îi producem din seminţe, îi repicăm şi aproximativ în 7-8 ani ajung la dimensiunea pe care o vedeţi în spatele nostru.”
Pomii pot fi tăiaţi la bază sau scoşi cu tot cu rădăcini din pământ, pentru cei care îşi doresc ca după sărbători să-l replanteze.
Theodor Chiriac, șef Ocolul Silvic Brăneşti: „După 2-3 săptămâni, îl încurajăm să îl replanteze în natură. Spre deosebire de brazii aduşi din alte ţări, acest brad poate fără nicio problemă să fie replantat oriunde în jurul Bucureştiului , pentru că s-a obişnuit să crească în zona de câmpie.”
Brazii româneşti în ghiveci, ajung până la 150 de lei. În Piaţa Obor, găseşti şi brazi de import, cumpăraţi de pe plantaţii private. Brazii sunt aduşi din Ungaria, Austria sau Danemarca. Preţul minim este de 59 de lei, dar pe măsură ce ne apropiem de sărbători, acesta va creşte.
Aşadar, în zilele dinaintea Crăciunului, veţi plăti pentru un brad de peste hotare de la 79 de lei până la 250 de lei.
Romsilva va recolta anul acesta 82.800 de pomi de Crăciun, din care 69.800 pomi brazi și 13.000 molizi sau alte specii rășinoase. Recoltarea a 33.800 pomi de Crăciun se va face din pădurile de stat, și 49.000 de puieți recoltați din pepinierele proprii.
Molizii se vând cu 10-20 de lei, brazii ajung la 30 de lei, iar pomii de Crăciun vânduţi în ghivece pot costa şi 180 de lei.