Decizia de a cumpăra o casă ori un teren chiar în marile orașe poate ascunde capcane nebănuite. Mai bine de 40 de familii care și-au construit case într-o zonă rezidențială din municipiul Iași stau de ani de zile fără curent electric. Rețeaua nu poate fi extinsă deoarece ar trebui să treacă peste niște proprietăți private, iar căile de acces ar trebui cedate primăriei printr-un act notarial. Dar până acum autoritățile nu s-au ocupat de acest aspect birocratic. Iar oamenii spun că s-au săturat să dea bani pe chirii, deși au casele construite și mobilate de ani de zile.
Ana Maria Ciobanu - proprietar: Casa este gata de un an și jumătate aproximativ. După cum vedeți, am montat tot, bucătăria ne așteaptă. Camerele sunt făcute, până și patul e făcut. Așteptăm curentul ca să ne putem muta.
Familia Ciobanu locuiește cu chirie la bloc, deși casa în care a investit toate economiile, construită la marginea orașului Iași, e gata mobilată. Doar că în zonă nu există rețea de electricitate. Ultimul stâlp e la nici 200 de metri de locuința lor.
Ana Maria Ciobanu - proprietar: Venim ca la muzeu. Ne uităm, venim în weekend și plecăm seara până în ora 5,6 când se întunecă.
Ana Maria Ciobanu - proprietar: După ce am cumpărat terenul, am scos certificatul de urbanism și în certificatul de urbanism se precizează clar că este posibilitate de racordare la energie electrică. Cu toate acestea, de atâția ani de zile, nu au făcut absolut nimic.
În situația lor sunt alte 40 de familii vecine care locuiesc pe două străzi din zonă. Cei care s-au încumetat totuși să se mute au investit în soluții alternative.
Ionuț Buhuș - proprietar: Am investit în panouri în jur de 65.000 de lei. Cam așa au costat. Deocamdată, ele pe vară funcționează, fac față, dar iarna e cu semnul întrebării.
Primăria spune că a alocat 8 milioane de lei pentru extinderea rețelei, dar investiția nu s-a făcut deoarece rețeaua ar fi trebuit să treacă peste niște proprietăți private.
Sebastian Buraga - purtător de cuvânt Primăria Iași: În hărțile cadastrale care a trebuit să le punem la dispoziție constructorului pentru a putea realiza investiția s-a observat că foarte multe dintre căile de acces, de fapt, erau cote indivize care aparțineau proprietarilor din zonă.
Aceștia trebuie să facă un act notorial prin care să-și dea acordul pentru realizarea investiței.
Constantin Garabeti - proprietar: Problema pe care o invocă primăria de fapt este în alte zone care nu au legătură cu noi. Până la noi se poate ajunge fără nicio problemă, numai că ei se încăpățânează să facă un proiect de o anvergură mult prea mare.
Primăria susține că va face un recensământ ca să vadă câți dintre proprietarii care au case în perimetrul inclus în proiect nu au semnat actul de cedare a căii de acces.
Sebastian Buraga - purtător de cuvânt Primăria Iași: Colegii de la Poliția Locală vin la toți proprietarii din zona și îi notifică pentru a se putea prezenta la notar.
Proprietar: Tot ce îmi doresc este să mă pot muta cu familia mea, în casa mea, în condiții umane. Nu avem asfalt, nu avem curent în condițiile în care primele cereri s-au făcut acum șapte ani.
Cele mai multe case stau nelocuite în lipsa curentului electric pe care unele familii îl așteaptă și de 7, 8 ani.
Editor : A.P.