Angajaţii Bibliotecii Judeţene spun că în clădire plouă exact ca afară. Apa intră pe la geamuri, chiar şi prin pereţi, acolo unde sunt fisuri.
Colecţiile vechi, cărţile rare, manuscrisele şi alte lucrări importante nu pot fi mutate din cauza lipsei de spaţiu. Angajaţii au încercat să le protejeze acoperindu-le cu folii din plastic.
„Avem publicaţii foarte vechi, de la 1800, avem monitoare oficiale şi ele se degradează în timp din cauza umidităţii. În plus, le protejăm aşa cum vedeţi şi dumneavoastră, deşi arată destul de urât, cu ligheane, căldări şi tot felul de recipiente în care colectăm apa”, a spus Carmen Buştiuc, şef Birou Săli de Lectură.
Pereţii bibliotecii sunt acoperiţi de mucegai. Atât cei 5.000 de cititori fideli ai bibliotecii, dar mai ales cei care lucrează aici se pot îmbolnăvi. Apa se infiltrează şi în jurul surselor de electricitate. Există, aşadar, pericolul izbucnirii unui incendiu.
”Suntem certaţi, câteodată, de cei de la Situaţii de Urgenţă pentru că avem infiltraţii de apă au ajuns inclusiv la etajul I”, a spus Marius Ţurcanu, administratorul Bibliotecii Judeţene.
Toate probleme încep de aici, de pe acoperişul Bibliotecii Judeţene. În urmă cu zece ani, a fost contractată o firmă care trebuie să izoleze întegul spaţiu. Din cauza banilor insuficienţi, lucrările s-au oprit. Nu s-a reuşit decât întinderea unui carton pe o suprafaţă de 35 mp, din totalul de 700.
„În proxima şedinţă de Consiliu Judeţean, se va aloca o sumă către bibliotecă. Nu s-a stabilit încă o sumă. Probabil, zilele următoare, în urma cererii celor de la Bibliotecă, se va face o evaluare”, a spus Gabriel Diiceanu, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean.
În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean Constanţa a alocat suma de 700.000 de lei pentru refacerea hidroizolaţiei, însă banii au fost prea puţini pentru a fi făcute reparaţii importante.