”Aici avem cea mai valoroasă carte românească. Este vorba de o carte a autorului Nicolae Chiriacopol, apărută la Iaşi în 1827. Este scrisă cu litere chirilice. Este o carte adresată tinerelor mame şi se intitulează "12 învăţături folositoare pentru tinerele mame",” explică Ovidiu Balan, muzeograf.
Iar aceasta este doar una dintre cărţile care se află pe rafturile bibliotecii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi pe care medicii şi colecţionarii le consideră comori nepreţuite. Cea mai veche carte a bibliotecii are 407 ani şi a fost tipărită la Frankfurt.
”Este vorba de o carte din 1607. Ea este în limba latină şi se numeşte „Unicul TOM de răspunsuri şi întrebări medicale". Este o carte de medicină, o carte foarte utilă pentru toţi medicii din acea vreme,” a adăugat muzeograful.
Volumele sunt ţinute sub cheie, la o temperatură şi la o umiditate constantă. Nu sunt accesibile publicului de teamă că se vor distruge.Pot fi totuşi admirate de studenţii medicinişti.
”Pozele, imaginile sunt foarte conservate, s-au conservat foarte bine. Mi se par diferite. Acum, noi, tinerii, ne uităm mai mult în faţa calculatorului şi nu vedem aceste exemplare unice,” spune Alexandra Amariei, studentă.
Ovidiu Balan, muzeograf: ”Multe biblioteci chiar au scanat cartea veche cu scannere speciale şi au pus-o online. Avem şi noi un scanner performant şi ne-am propus încetul cu încetul să scanăm şi operaţiunea este în desfăşurare.”
Biblioteca Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi datează din anul 1882.