Iarna aceasta plătesc cu 200-300 de lei mai mult faţă de acum un an. Fermierii şi comercianţii spun însă că în preajma Crăciunului, preţul cărnii de porc va creşte și mai mult.
Nicolae Dinu speră să vândă anul acesta 70 de porci. La poartă a pus anunţul de vânzare, iar cumpărătorii nu s-au lăsat aşteptaţi. Florin a venit de la Găeşti pentru a-şi alege porcul din care soţia sa va pregăti preparatele pentru masa de Crăciun. După ce a studiat cu atenţie marfa, şi-a ales un exemplar frumos, de 130 de kilograme.
Cumpărat direct din ograda ţăranului, porcul este mai ieftin decât la magazin. Aici, preţul e negociabil. „Nu prea merge bine. Am vândut şi pe 70 de lei, și pe 80, din ce se apropie Crăciunul e mai scump. 90, poate şi 100, depinde, nu putem să ţinem chiar aşa că rămânem cu ei. Cerealele scumpe sunt scumpe”, spune Nicolae Dinu, crescător de porci.
Faţă de anul trecut, preţul unui kilogram de carne a crescut simţitor, de la șapte lei, la 9-10 lei. De vină, spun producătorii, este seceta din vară, care a scumpit furajele.
Creşterea preţului este şi motivul pentru care se va vinde cu până la 20 la sută mai puţină carne de porc decât anul trecut, conform reprezentanţilor producătorilor de carne din România. Potrivit statisticilor, fiecare român mănâncă anual în jur de 30 de kilograme de carne de porc, cu 15 kilograme mai puţin faţă de media europeană.