De mai bine de 40 de ani, Direcţia Silvică Prahova deţine o crescătorie de fazani. Anual, mii de păsări sunt vândute atât pentru fondul de vânătoare, cât şi pentru carne. Fazanii pot ajunge până la 60 de lei bucata, în funcţie de vârstă.
Anul acesta au fost crescuţi peste 12.000 de fazani. Dintre ei, 2.000 au fost păstraţi pentru reproducere, iar 4000 au fost deja vânduţi.
Cei mai mulţi fazani din Gherghiţa se vând pentru vânătoare. Până acum câţiva ani, vânătorii italienii erau cei mai fideli clienţi. Acum, de la crescătoria de la Gherghiţa ajung în ocolalele silvice 4000 de exemplare de fazani pe an.
„Fazanul a început să nu mai fie aşa de căutat şi, într-adevăr, s-a resimţit şi asupra noastră, ca şi Direcţie, o reducere a veniturilor din această activitate”, spune Dragoş Ciomag, directorul Direcţiei Silvice Prahova.
Şi restaurantele cumpără carne de fazan. Clienţii o preferă pentru că este fragedă, gustoasă şi nu are colesterol, spun patronii de localuri. O friptură de fazan, cu aspic și sosuri de fructe exotice, poate ajunge la 130 de lei.
„Un preparat mai special, mai spectaculos, vă recomand fazan a la Neva, se serveşte cu sos Cumberland, sos de fructe, un jeleu de fructe de pădure”, spune Adrian Negescu, bucătar.
Fazanerii de stat mai sunt în Timiş şi Giurgiu.