În România, cinci femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, o boală care poate fi descoperită printr-un simplu test, cel Babeș-Papanicolau. Însă abia 40.000 de femei au mers la medic să-și facă testul în cele trei luni de când Ministerul Sănătății a lansat programul.
„Testul Babeș - Papanicolau este gratuit. Femeia trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie. De acolo o să ia un formular cu care o să se prezinte la un laborator de analize. După care rezultatele o să-i vină tot la cabinetul medicului de familie”, explică Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Cele mai multe testări Babeș-Papanicolau, aproximativ 20 000, au fost făcute în spitalele din vestul țării. Analiza se poate face timp de cinci ani, gratuit. Pentru aceste analize, ministerul a alocat un buget de 72 de milioane de lei.
Ce se va întâmpla cu imunizarea copiilor
„Până acum, Ministerul Sănătății nu a avut o politică bine pusă la punct de prevenire a bolilor. Abia acum a început această campanie de prevenție a cancerului de col uterin, care de la anul va fi extinsă în toată țara. Și tot acum se vorbeste de realuarea campaniei de vaccinarea împotriva HPV, însă cu o comunicare mai bună îndreptată către părinți.
Aceștia au refuzat imunizarea copiilor de teama reacțiilor adverse. În 2010, au fost vaccinate doar 11.000 de fetițe. Medici și asociațiile de pacienți fac presiuni ca programul de imunizare să fie realuate la anul. La Ministerul Sănătății s-a discutat această propunere în cadrul Comitetului Național de Vaccinologie, iar specialiștii urmează să ia o decizie.