Andreea este una dintre cele 40.000 de minore care apelează în fiecare an la medic pentru a scăpa de viitorii copii. Ea a făcut chiuretajul în urmă cu doi ani, când nu împlinise încă 17 ani.
„A ştiut că sunt minoră, dar am reuşit să îl conving. A trebuit să iau decizia singură, fără părinţi. Eram în liceu, nu a fost ceva plănuit, s-a întâmplat. Ne-am speriat, nu am putut să vorbesc cu ai mei, nu ştiu dacă m-ar fi ascultat”, a povestit fata.
Un reporter Digi24 a mers să vadă ce se întâmplă atunci când o minoră se prezintă în faţa ginecologului cerând o întrerupere de sarcină.
Asistentă: Vine domnul doctor, vă consultă, nu trebuie să depăşiţi 12 săptămâni.
Reporter: Nu, am doar 5 săptămâni.
Asistentă: Bun, vă face ecografie.
Reporter: Dar îmi este foarte frică...
Asistentă: E primul (nr. avort), da? Vă facem anestezie.
Reporter: Dar se poate chiar dacă nu am 18 ani?
Asistentă: Da, da, se poate.
În al doilea spital, asistenta îi trimite pe reporteri la cabinetul privat al medicului.
Asistentă: Câţi ani aveţi?
Reporter: 17.
Asistentă: E medicul de la noi, este arab. El e singurul care se bagă.
Reporter: Dânsul lucrează aici, în spital?
Asistentă: Da, da. Costurile sunt mult mai mari la cabinet.
Odată cu avortul, adolescentele riscă să nu mai poată da naştere unui copil niciodată.
„Din păcate, sunt încă prea multe mame de 15 şi 16 ani. Din punctul de vedere al organismului, este o injurie adusă corpului. Efectele vor fi pe termen lung. Toate tulburările generate de sarcină şi de perioada de lăuzie, nu vorbesc de problemele emoţionale, dar vorbesc şi de partea biologică a femeii, crează un handicap”, a explicat Gabriel Lemnete, medic ginecolog.
Medicii ginecologi sunt obligaţi să ceară acordul părinţilor pentru o astfel de intervenţie.
„Dacă aceştia provoacă avortul la cererea minorelor, fără acordul părinţilor, părinţii se pot îndrepta cu o acţiune civilă în instanţă”, a declarat Claudiu Mainov, comisa şef la investigaţii criminale.
Solicitat să comenteze situaţia avorturilor ilegale, Ministerul Sănătăţii a refuzat să-și prezinte punctul său de vedere.
România este pe locul trei în Europa, după numărul de avorturi, mame minore şi copii abandonaţi. Numai anul trecut, româncele au făcut peste 130.000 de avorturi, iar un sfert dintre paciente au fost minore.