Andreea s-a drogat mai bine de cinci ani şi s-a ales cu o boală nemiloasă: SIDA. Când nu a mai avut bani pentru narcotice, a continuat să îşi ruineze viaţa cu combinaţii de medicamente cumpărate din farmacii.
Reporter: Ți-a dat fără reţetă?
Andreea: Da.
Reporter: Câte pastile trebuie să iei ca să intri în stare?
Andreea: Multe, sunt unii care iau şi şase, şapte pastile, unii iau şi câte o folie.
Reporterii Digi24 au verificat spusele femeii dependente de droguri. Au cerut la o farmacie medicamentul pe care îl folosea acesta. În mod normal, pastilele se vând doar pe baza unei reţete, tocmai pentru că pot avea efecte psihotrope dacă sunt amestecate cu alte substanţe. Deşi nu aveau recomandare de la medic, au obţinut tratamentul.
Discuţie reporter-farmacistă, filmată cu camera ascunsă
Reporter: Vreau două pastile de...(n.r. Numele medicamentului).
Farmacistă: Eu vă dau o cutie.
Reporter: Daţi-mi o fâşie.
Farmacistă: Vă dau o folie, eu nu am nicio problemă, nu mă deranjează.
Reporterii Digi24 s-au întors în farmacie, de data aceasta cu o cameră de filmat. Argumentul farmacistei: reporterul era bine îmbrăcat. Aşadar nu contează reţeta, ci vestimentaţia.
„Dacă eraţi altfel îmbrăcată, aşa cum sunt aurolacii, nu vă dădeam. Dacă aveaţi o altă fizionomie, un alt fel de om, nu vă dădeam. Știu foarte bine că aceste medicamente au un regim special”, explică farmacista.
Cei care încearcă să îi salveze de dependenţă pe narcomani sunt revoltaţi că eforturile lor sunt zădărnicite în farmacii.
„Îşi tratează nevoile cu alte medicamente, amestecă tratamentul pentru heroină cu benzodiazepime, barbiturice”, spune Cristina Fierbinţeanu, coordonator al centrului ARAT.
Aceste substanţe sunt denumite droguri farmaceutice, adică medicamente care în diverse combinaţii au efecte halucinogene. Farmaciştii ştiu asta, dar nu cer mereu reţeta când clienţii vor să cumpere asemenea pastile. Ba chiar, dacă nu au produsul în magazie, recomandă înlocuitori.
Cei care comercializează astfel de medicamente fără reţetă riscă să rămână fără licenţă. Reporterii Digi24 au încercat să contacteze oficialii din Colegiul Farmaciştilor, dar aceştia nu au fost de găsit.
Numărul consumatorilor de etnobotanice ajunşi la spital în stare gravă s-a redus la jumătate în 2013, dar a crescut cel al utilizatorilor de heroină şi alcool combinat cu diazepam.