Dacă pe la începutul toamnei companiile se plângeau că Fiscul le-a declarat război şi le-a lăsat fără bani în conturi, acum a sosit rândul persoanelor fizice să fie executate silit.
Zeci de mii de oameni au deja conturile blocate. Nici măcar nu pot fi consideraţi evazionişti. Mulţi dintre ei au datorii infime, de câteva zeci de lei. Însă Fiscul nu iartă pe nimeni, cu excepţia marilor evazionişti. Nu spune nimeni că finanţele nu ar trebui să încerce îşi recupereze banii. Dar înainte de toate ar trebui să se întrebe de ce nu reuşesc să îşi plătească dările micii contribuabili.
Ioan este pensionar. În ochii Fiscului este însă un rău-platnic, iar luna aceasta va trebui să se descurce cu mai puțin de trei sute de lei după ce contul său a fost executat silit. Şi în curând ar putea deveni un rău-platnic şi în ochii băncii, căci a aflat că nu mai are acces la bani în momentul în care a încercat să îşi achite rata unui credit.
„Mi-a oprit acum asigurările de sănătate, 500 și cu 300. Din 10 milioane pensie, rămân cu 200 de lei pentru sărbători. Acuma mă ajută copiii. Ce să fac? Asta e lozinca la bătrâni”, se plânge acesta.
Cine nu are un cont bancar să nu creadă că va scăpa. Dacă nu îşi plăteşte datoriile la Fisc până la termenul stabilit de administraţia financiară, se poate trezi cu executorul la uşă.
„Se continuă procedura de executare silită pornind de la sechestre de bunuri mobile și imobile care apoi sunt valorificate prin procedura de licitație publică”, explică Nicolae Câmpan, şef al Administraţiei Finanțelor Publice a județului Cluj.
Nu există date clare despre numărul total al celor aflați în prag de executare silită. În mod sigur e vorba de câteva sute de mii de oameni. Numai în județul Cluj au fost demarate procedurile de executare silită pentru 70.000 de rău-platnici. Iar situația este identică în toată țara. De câteva saptamâni, poștașii trebuie să livreze zilnic sute de somații.
Nu este pentru prima oară când Fiscul încearcă să încaseze înainte de Revelion toți banii pe care nu i-a încasat pe parcursul anului. Însă anul acesta determinarea Finanțelor pare mai mare ca niciodată.