Bucureștiul devine atrăgător pentru specialiștii IT străini

Data publicării:
itist

Salariile mari coroborate cu costurile mici ale vieții și totul pigmentat cu internet de mare viteză și numeroase oportunități de petrecere a timpului liber, într-un oraș cu o rată a criminalității foarte redusă, fac din București un veritabil El Dorado pentru specialiștii IT&C din străinătate aflați la început de carieră sau în căutarea unor noi oportunități, conform unui material publicat de site-ul de bussiness technology ZDNet, deținut de concernul media american CBS Interactive.

România ar putea să nu fie prima destinație la care să se gândească specialiștii IT&C americani, însă ZDNet publică o listă de zece motive pentru care București este o destinație demnă de luat în considerare, fără a uita să menționeze că în capitala României programatorii și dezvoltatorii de aplicații sunt deseori proprietari ai unor apartamente de lux, conduc mașini de ultimul tip, se relaxează în cafenele șic, dotate cu conexiuni la internet de mare viteză, iar la sfârșitul săptămânii se bucură de o viață de noapte vibrantă în numeroasele puburi și cluburi ale orașului.

1. Un stil de viață accesibil

Specialiștii IT&C câștigă de până la cinci ori salariul mediu pe economie în România. Un dezvoltator de programe aflat la început de carieră dispune de un salariu de aproximativ 700 de euro net, în timp ce unul cu experiență poate ajunge la 3.500 de euro pe lună. Aceste sume sunt mai mult decât suficiente atât timp cât chiria pentru o garsonieră din apropierea centrului orașului este de aproximativ 350 de euro pe lună, iar costul vieții de zi cu zi este undeva la jumătatea celui din Europa occidentală.

Un salariu de 2.000 de euro pe lună în București este echivalentul unui salariu de 6.000 de euro la Londra, conform ZDNet, ținând cont de costurile de închiriere a apartamentelor din ambele orașe.

2. Reprezentanțe ale companiilor din clasamentul Fortune 500

Oracle, IBM, Ericsson, Microsoft, SAP, Ubisoft, Gameloft, EA, HP, Ixia sau Adobe sunt doar o parte dintre marile companii internaționale care și-au deschis birouri la București. În România, sectorul tehnologic este pe locul doi în clasamentul importanței pentru economia națională după cel al industriei auto și reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul României, notează ZDNet citat de Agerpres.

3. Internet la viteze "warp"

În România, viteza "warp" este familiară atât fanilor seriei "Star Trek" cât și utilizatorilor de internet — România dispunând de una dintre cele mai rapide conexiuni la internet din Europa. Pentru o sumă de doar 8,50 euro pe lună, oricine poate dispune de viteze de descărcare de peste 1Gbps și de upload de peste 500 Mbps din confortul domiciliului. În ceea ce privește internetul mobil, există acces 4G chiar și în stațiunile montane sau în subteran, la metrou. Internetul de mare viteză este unul dintre lucrurile cu care românilor le place să se mândrească, subliniază ZDNet.

4. Locul de origine Bitdefender

Domeniul Cybersecurity este unul dintre principalele domenii tehnologice în care românii preferă să lucreze. Bucureștiul este locul de origine al companiei furnizoare de servicii de securitate IT&C Bitdefender, în timp ce alte companii din domeniu, precum Avira sau SecureWorks, dispun de importante echipe de dezvoltatori și specialiști în capitala României.

În plus, Bucureștiul este locul unde, în fiecare toamnă, experți în securitate dar și prodigioși hackeri fie ei "white, gray, sau black hats" din întreaga Europă se întâlnesc în cadrul DefCamp, una dintre cele mai importante conferințe de securitate cibernetică din sud-estul Europei.

5. Locul unde să pornești un "startup" cu resurse limitate

Afacerile de tip "startup" cu bugete limitate își pot găsi cu ușurință un loc în România datorită salariilor care sunt mai mici decât în Europa occidentală și costurilor mici ale vieții. Vector Watch, CyberGhost și UiPath sunt unele dintre cele mai de succes noi afaceri din prezent, notează ZDNet. În fiecare an este organizată conferința How to Web pentru startup-uri, unde se întâlnesc fondatori, investitori și entuziaști ai domeniului din întreaga Europă.

6. Spațiile de muncă deschid oportunități de networking

În București există numeroase spații destinate activității în acest domeniu, spații în care atât localnici cât și expați pot închiria birouri și își pot împărtăși ideile pentru aplicațiile de mâine, la o partidă de ping-pong sau la o pizza. Sunt organizate întâlniri și evenimente pentru dezvoltatori și investitori în domeniul startup-urilor. TechHub, ImpactHub și ConnectHub sunt cele mai cunoscute astfel de spații de muncă.

7. Bere ieftină

În centrul vechi al orașului sunt deschise numeroase pub-uri și restaurante la prețuri foarte accesibile. O sticlă de bere la 0,5 litri costă aproximativ 1,30 euro iar o masă în doi, cu trei feluri de mâncare, la un restaurant mediu, costă mai puțin de 30 de euro. Viața de noapte a orașului atrage, de altfel, și numeroși turiști dornici de distracție, conform ZEDNet. În plus, observă autorii materialului, românii sunt foarte deschiși și dornici să-i ajute pe cetățenii străini să se bucure de atmosfera orașului, chestiune pe care o pun pe seama posibilităților limitate de călătorie în afara României dinainte de anii '90. Tinerii români vorbesc aproape toți limba engleză, iar, contrar părerii multor americani, nu știu o boabă de rusă, se mai precizează în materialul publicat de ZDNet.

8. Pub-urile și cafenelele dedicate celor care lucrează în domeniul IT&C conferă o "aromă" aparte orașului

Tinerii care lucrează în domeniul IT&C aleg deseori să ia masa la restaurantul Alt Shift, aflat lângă Clubul Control, local deschis până la 06:00 dimineața în timpul weekendului. Mai sunt menționate localurile One Tech Cafe, pentru cei îndrăgostiți de eSports și Share Cafe, pentru amatorii de muzică live.

9. Posibilitatea de a cânta într-o formație alături de alți specialiști IT&C

Specialiștii IT&C știu să se distreze. ZiBand, o formație compusă din angajați ai companiei locale de software Zitec, activează încă din 2014 propunând un repertoriu bazat pe cover-uri ale căror versuri sunt pigmentate cu glume despre industria software și trimiteri la colegi. Printre piesele ce vor fi incluse pe un album de debut ce urmează să fie lansat în cursul acestui an se numără ''The Hack Song'' sau ''Sweet Home Phoenix Tower'', dar și prelucrări după piese românești așa cum sunt "Poveste de HR" sau "Lenuța".

10. București este un oraș sigur

Poate cel mai important argument a fost lăsat la urmă de autorii materialului. În România se înregistrează o rată scăzută a criminalității. București este un oraș mai sigur decât Londra. Străinii trebuie însă să fie atenți atunci când se urcă într-un taxi luat direct din stradă, pentru că există pericolul să li se ceară mai mulți bani decât face cursa. De aceea, ZDNet îi sfătuiește pe cei care se vor hotărî să se stabilească la București să apeleze la Uber, să comande taxi prin aplicații sau să folosească metroul, în condițiile în care un abonament lunar cu călătorii nelimitate cu metroul costă doar 15 euro.

În plus, autorii articolului amintesc faptul că lupta împotriva corupției a înregistrat niște progrese semnificative în România în ultimii ani. Sistemul de sănătate are nevoie de îmbunătățiri, însă angajații din domeniul IT&C își pot permite costurile serviciilor medicale din regim privat, care oricum sunt doar o fracțiune din costurile similare practicate în Europa occidentală sau în SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”