Este mai mereu stricat, iar din această cauză medicii sunt nevoiţi să amâne chiar şi urgenţele. Aparatul de la Spitalul Parhon din Iaşi este folosit de 23 de ani şi în ultimii trei ar fi trebuit scos din uz.
În toată zona Moldovei există un singur aparat cu care pot fi trataţi pacienţi care au calculi la rinichi. Este folosit de Centrul de Urologie din Iaşi din 1992 şi ar fi trebuit casat de trei ani. Ruginit, echipamentul se strică la fiecare trei luni. Aşa că pacienţii, chiar şi cei care vin de urgenţă la spital, trebuie să aştepte uneori şi o săptămână ca să fie trataţi.
„Am avut o strângere de inimă, dacă nu funcţionează şi eram şi atunci când m-au luat durerile, erau frecvente şi nu mai puteam”, a spus un pacient. „La toţi ne plac lucrurile noi, dar trebuie să folosim ce este, să ne mulţumim cu ce avem”, a spus un alt pacient.
Un aparat nou costă 500.000 de euro, dar spitalul nu are banii necesari. Conducerea spune că de cinci ani ani trimite solicitări de finanţare Ministerului Sănătăţii.
„Demersuri sunt făcute permanent la începutul fiecărui an”, a declarat Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” Iaşi.
Până acum, echipamentul a tratat peste 15.000 de bolnavi din toată Moldova. În zonă există şi două clinici particulare care au un astfel de aparat, la Suceava şi Piatra Neamţ, însă intervenţiile costă aproape o mie de lei.