Pietrele la rinichi: Cum se manifestă și cum se tratează
Data actualizării: Data publicării:
Pietrele care migrează de la rinichi trebuie monitorizate de medic. Acestea se tratează, în funcție de mărimea, localizarea și compoziția calculului. Despre diagnosticul și tratamentul litiazei reno-ureterale necomplicate, discutăm cu dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie.
Litiaza reno-uretrală se manifestă în special prin dureri intense în zona lombară, nevoie permanentă de urinare și urină tulbure. Calculii renali, cunoscuți popular sub numele de „pietre la rinichi”, apar atunci când urina este prea concentrată, dacă există malformații sau în urma infecțiilor urinare. Dacă nu este identificată și tratată la timp, litiaza reno-ureterală pot duce la complicații serioase, inclusiv la retenție urinară.
În prezent, litiaza reno-ureterală poate fi tratată eficient și prin metode minim invazive. Tratarea pietrelor la rinichi se poate realiza în multe cazuri printr-o metodă modernă, care dezintegrează calculii prin unde de șoc produse în afara organismului. Procedura se numește litotriție extracorporală cu unde de șoc (ESWL) și nu necesită nicio incizie. O altă metodă minim invazivă recomandată pentru tratamentul litiazei renale este ureteroscopia flexibilă laser, de asemenea fără incizii.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro