Sunt mulți factori ce pot duce la formarea așa-numitelor „pietre” la rinichi. Este însă bine de știut că foarte multe persoane care se confruntă cu această problemă pot beneficia de tratamente minim invazive sigure și eficiente. Aflăm mai mult de la Dr. Mihai Dobra, medic primar urologie.
De cele mai multe ori, persoanele care suferă de litiază urinară se adresează medicului abia când apar complicațiile. Dintre acestea, simptomele cele mai severe apar în colica renală, în care durerea de la nivelul rinichiului este de o intensitate foarte greu de suportat. Cauza acestei dureri este blocarea căii urinare de către un calcul ce migrează în ureter, unde declanșează contracții musculare resimțite de pacient ca fiind foarte dureroase.
Vestea bună, pentru persoanele care suferă de litiază renală, este că există mai multe metode moderne de tratament al pietrelor la rinichi și că acestea sunt minim invazive, foarte bine suportate de pacienți, dar sigure și eficiente în același timp și pot rezolva marea majoritate a cazurilor. Metodele principale sunt litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), ureteroscopia laser sau nefrolitotomia percutanată, aceasta din urmă fiind rezervată calculilor de dimensiuni mari.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro