Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti sunt copiii în miniatură a celor de la Versailles. Terenul de peste un hectar aparţine unui avocat din Capitală care vrea să ridice aici patru blocuri. Activiştii de mediu spun, însă, că o asemenea modificare a zonei este ilegală.
„Vorbim de zona protejată Averescu care are grad maxim de protecţie. Înseamnă că nu ai voie să-i schimbi ţesutul urban, nici măcar peisajul natural care constituie şi el monument istoric în zona protejată”, a spus Dan Trifu, reprezentantul unui ONG.
„Este un abuz incredibil, aici planul urbanistic zonal spune că este spaţiu verde, legea spune explicit că nu ai voie să schimbi destinaţia unui spaţiu verde amenajat dar Consiliul General a dat PUD-ul care prevede patru blocuri de trei etaje aici. Este o sfidare a legii”, a spus Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Şi oficialii Primăriei sectorului 1 au cerut anularea deciziei consilierilor generali şi ameniţă că vor merge în instanţă, dacă hotărârea nu va fi revocată.
„Dacă primarul nu promovează o hotărâre de revocare a Planului Urbanistic de Detaliu pur şi simplu nu a făcut nimic, ci a luat doar o măsură birocratică pentru a bloca cererea noastră”, a spus Alexandru Moldoveanu secretar la Primăria sectorului 1.
Primăria Capitalei susține că a dat undă verde proiectului pentru că dezvoltatorul imobiliar are toate actele necesare.
„Există aviz de la Ministerul Culturii, emis în iulie 2014, în care este prevăzută demolarea construcţiilor anexă, inclusiv a bazinului. În dosar se regăseşte şi toată documentaţia cerută prin certificatul de urbanism.", a transmis Primăria Municipiului Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Până la deschiderea şantierului mai e nevoie doar de un aviz de mediu care, în acest stadiu, este o formalitate.