Biserică monument-istoric, renovată cu pavele în interior
Biserica "Manea Brutarul”, monument istoric, are pardoseală din pavaj industrial. Arhiepiscopia Bucureştilor spune că lucrările au fost făcute în 2000, de fostul paroh, fără aprobare, iar în prezent, „pentru remedierea acestei situaţii regretabile”, se fac lucrări de restaurare şi consolidare a acestei construcţii edificate în urmă cu 230 de ani.
Precizările au fost făcute după ce Edmond Niculuşcă, fost consilier la Ministerul Culturii, a scris pe Facebook că Biserica Manea Brutarul, de pe strada G-ral Budişteanu nr. 4, monument istoric, ctitorită în anul 1787, a fost "mutilată” prin pavarea cu "pavaj industrial", folosit pentru străzi şi trotuare.
Biserica se află în Lista Monumentelor Istorice cu codul B-II-m-B-18237, iar monumentul face parte din Zona Construită Protejată nr. 44 - Temişana, scrie News.ro.
„Este regretabil că astfel de lucrări care distrug ireversibil monumentele istorice se petrec cu acordul şi fondurile celor care le deţin. Este inacceptabilă această imagine. Intervenţiile se fac cu aviz de la Ministerul Culturii, aici e cazul Direcţiei de Cultură Bucureşti, pe baza unui studiu istoric şi cu un proiect pus la punct. Fie lucrările s-au făcut fără avize, fie e altceva la mijloc. Atât reprezentanţii Direcţiei de Cultură Bucureşti, cât şi cei ai Arhiepiscopiei Bucureştilor trebuie să se sesizeze”, a scris Edmond Niculuşcă.
Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor arată, într-un răspuns pentru News.ro, că pardoseala actuală a Bisericii Manea Brutarul din Bucureşti a fost realizată în anul 2000, provizoriu, fără aprobarea Arhiepiscopiei Bucureştilor, în timpul fostului preot paroh Marin Velea, astăzi pensionar.
Preotul paroh al bisericii, Viorel Oprea, a spus că în arhiva parohială nu s-a găsit niciun aviz din partea Direcţiei de Cultură Bucureşti pentru lucrările efectuate la acea dată, a precizat sursa citată.
Arhiepiscopia Bucureştilor mai arată că, „pentru remedierea acestei situaţii regretabile”, dar şi a altor probleme inerente în cazul unei construcţii vechi, edificate în urmă cu 230 de ani, Parohia Manea Brutarul, în ultimii ani a început un proiect amplu de restaurare şi consolidare a bisericii monument istoric.
Proiectul de lucrări a fost avizat de Ministerul Culturii în 2015 şi vizează inclusiv înlocuirea pardoselii necorespunzătoare cu piatră naturală, material specific perioadei istorice din care datează acest monument istoric, a precizat Arhiepiscopia Bucureştilor.
De asemenea, Parohia a obţinut autorizaţia de construcţie, iar în 20 ianuarie 2017, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat finanţarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a Bisericii „Manea Brutarul”, urmând să fie începute procedurile pentru desemnarea prin licitaţie publică a antreprenorului.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News