Record la pompele româneşti. Dintre toate ţările europene, la noi în ţară benzina s-a ieftinit cel mai mult, în ultimii doi ani, calculează Consiliul Concurenţei. România nu mai conduce acest clasament când vine vorba de motorină sau de preţurile carburanţilor fără taxe. Asta deşi suntem printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care au rezerve de petrol.
În urmă cu doi ani, un litru de benzină costa în România aproape 1,5 euro, dar până în vara acestui an s-a ieftinit cu peste 23 de procente. Aceeaşi evoluţie a avut-o şi motorina, unde avem a treia cea mai mare reducere în preţul final dintre ţările europene.
Reprezentantul unui lanţ de benzinării din Azerbaidjan spune că ieftinirea s-a văzut cel mai bine anul acesta, odată cu reducerea fiscalităţii şi cu scăderea cotaţiilor petroliere.
Hamza Karimov, director general al unei companii petroliere: „Au crescut consumurile şi reducerea TVA a ajutat foarte mult, foarte mult. Şi la partea de accize, dacă statul ar fi luat nişte măsuri pe partea de scădere a accizelor ar fi încă un lucru benefic”.
Potrivit Codului Fiscal, supraacciza de 7 eurocenţi ar trebui eliminată de anul viitor.
Dacă supraacciza introdusă în urmă cu doi ani şi jumătate va fi eliminată din preţul unui litru de carburant, atunci de la 1 ianuarie, am putea avea atât benzina, cât şi motorina cu preţuri mai mici de 5 lei pe litru.
Ieftiniri semnificative s-au înregistrat şi în celelalte state europene. Polonia şi Bulgaria au avut scăderi ceva mai mici decât ţara noastră. În schimb, cele mai mici reduceri de preţuri au fost în Portugalia şi Malta, sub media europeană de 17% din ultimii doi ani.
Şoferii nu au resimţit în buzunar ieftinirile din statistici.
Șofer: „Nu s-a ieftinit, am impresia ca s-a scumpit”.
Reporter: „De ce spuneti asta?”
Șofer:„Păi am vazut la stație, e simplu”.
Alt șofer: „Care ieftinire? Că nu s-a ieftinit deloc, la 5,2 s-a ieftinit benzina? Pai cum s-a ieftinit, ea a crescut, nu s-a ieftinit”.
Surprinzător, carburanţii fără taxe sunt mai scumpi în România, unde avem resurse de petrol, comparativ cu Austria, de exemplu, stat sărac în rezerve.