Fie că e vorba despre o palmă, fie de bătăi cu băţul, cureaua sau chiar lingura de lemn, violenţa împotriva copiilor este întâlnită în multe familii din România.
Că bătaia e ruptă din rai e încă o regulă în România. 63% din copii se plâng că sunt bătuţi periodic şi doar jumătate dintre părinţii lor recunosc că îi mai altoiesc din când în când pe cei mici. Mai grav este că unul din cinci români e convins că educaţia se poate face doar prin bătaie.
„Românii, în general, au fost crescuţi cu această mentalitate că unde dă mama creşte, eu te-am făcut, eu te omor, copilul ca proprietate a familiei, dar este cert că oamenii trebuie să înţeleagă că violenţa naşte violenţă”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele fundației Salvați Copiii.
Psihologii spun că, dacă sunt bătuţi, copii nu fac mai puţine greşeli, ci le ascund mai bine. Ajung, astfel, să mintă de frică să nu fie pedepsiţi.
„Pe termen mediu şi lung apar modificări la nivelul stimei lor de sine. Există corelaţii puternice între abzul din copilărie şi aparaţia unor dificultăţi de sănătate mintală la vârsta adultă: de la tulburări de anxietate şi depresie, dificultăţi de menținere și de a oferi randament la locul de muncă, precedate de scăderi al randamentului școlar și creșterea ratei de abandon școlar”, spune psihologul Diana Stănculeanu.
Studiul Salvaţi Copiii arată că 7% dintre elevi se plâng că sunt bătuţi şi la şcoală sau la grădiniţă.
„Noi facem numai propuneri de măsuri către direcţie şi CJ şi în situaţia în care persoanele respective sunt găsite vinovate în cercetarea penală şi după aceea sunt sancţionate nu mai au voie să fie angajate în relaţie cu copilul”, spune Izabella Popa, repezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
Şi părinţii care îşi bat copiii riscă să fie pedepsiţi, prin lege. Ei pot fi decăzuţi din drepturi şi chiar pot ajunge la închisoare.