Scenariu dramatic: am putea să rămânem doar 12 milioane de oameni în ţară, dacă statul nu ia măsuri rapid. Statistica oficială spune că populaţia scade constant şi peste 45 de ani vom avea o mare problemă. Emigrarea din cauza sărăciei este principala cauză, iar Teleormanul va fi judeţul cel mai pustiit în absenţa deciziilor salvatoare.
Sociologii sunt îngrijoraţi pentru că zonele mai puţin dezvoltate se depopulează rapid.
„Oamenii nu au locuri de muncă și încearcă să migreze în special la nivel internațional”, spune Adrian Dan, sociolog.
Economiştii şi sociologii vin şi cu soluţii pentru guvernanţi.
„Nu există destule stimulente pentru familiile cu copii, tinere, să nască mai mult de un copil”, spune Adrian Dan, sociolog.
„Aducerea în țară de populație străină extracomunitară, printr-o politică de absorbire a meseriilor pe care noi nu le putem acoperi”, spune Mircea Coşea, economist.
Dacă statul continuă să asiste nepăsător la valul de plecări din ţară, cele mai mari probleme vor fi în sud, arată estimările Institutului Naţional de Statistică. Populaţia din Teleorman se va reduce cu mai mult de 60 de procente, iar localnicii din Olt, Brăila şi Gorj vor rămâne jumătate din câţi sunt acum. Singurul judeţ unde populaţia va creşte cu 50 la sută până în 2060 va fi Ilfovul, ajutat de Bucureştiul care se extinde spre el.
„Cei care sunt din București și Ilfov sigur că trăiesc aproape la fel ca în Occident. Cei care stau la Vaslui sau în altă parte sigur au toate motivele să plece pentru că viața lor e total diferită de ceea ce se întâmplă în capitală”, spune Mircea Coșea.
Pe lângă reducerea populaţiei, studiul de la Stastică arată altă problemă gravă: până în 2060 vom avea în ţară de două ori mai mulţi oameni trecuţi de 65 de ani decât sunt acum.