Istoria clădirii în stil Art Deco din inima Capitalei a început acum o sută de ani, din banii și dorința funcționarilor publici locali.
Umbrită de hotelul care înainte de 1989 era cel mai înalt reper imobilar din București, actualul sediu al ArCuB de pe strada Batiștei are o istorie de un secol mai puțin știută. Clădirea a fost inaugurată în 1934, drept Palatul Societății Funcționarilor Comunali. Construcția a fost realizată din donațiile adunate din vreme.
„S-a deschis un fond în care lumea depunea în funcție de posibilități și de salariu. În 1922 se fac depuneri masive și pe urmă ele tot cresc până în 1931 când erau șase milioane de lei în fondul Palatul Societății”, a explicat istoricul Cezara Mucenic.
Odată strânşi banii, a fost ales stilul arhitectural.
„Cred că este cel mai reprezentativ exemplar de arhitectură Art Deco pe care îl avem în București. În același timp, în România, dar mai ales în București. În anii '30 când am avut un adevărat boom în construcții putem spune că există un segment foarte important de clădiri Art Deco”, a explicat arhitectul Mihaela Criticos.
„Avea această sală de festivități, de circa 400 de metri pătrați care era cea mai mare la vremea respectivă. Pe urmă bar, restaurant, sală de popice, saloane de baie, așa se numeau, un fel de terme moderne”, a adăugat Mihaela Criticos.
Locul a ajuns şi preferatul iubitorilor de teatru și de expoziții. În 1938, aici a fost prezentat unul dintre primele modele de televizoare din lume. Totul s-a terminat odată cu venirea comuniştilor la putere. Atunci, Palatul Funcţionarilor a devenit sediul Asociație Române pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică. ARLUS, pe scurt. Cu programe de îndoctrinare, cu bibliotecă şi proiecţii de filme ruseşti. Sovietizarea culturală s-a stins în douăzeci de ani, numele ARLUS a rămas până în 1996, când clădirea devine centru public de cultură. Primăria a preluat-o însă ca pe un simplu obiect de inventar. Nici nu s-a implicat în renovarea ei.
„Am făcut fără să spun nimănui, dar într-un fel am făcut bine clădirii. Am făcut dosarul pentru clasarea clădirii și punerea pe lista monumentelor istorice. Am văzut un fel de proces verbal al unei ședinte avute prin 2007 sau 2008 în care se punea întrebarea: consolidare sau mai bine demolare?. Atunci am pornit repede la această clasare și ea a fost clasată ca monument de clasa B”, a explicat directoarea ArCuB, Mihaela Păun.
Grație renovării, ArCuB a devenit în ultimii ani gazda constantă a unor concerte de jazz, spectacole de teatru şi proiecții de filme. Acum, după recenta încadrare în lista clădirilor cu risc seismic major, ArCuB are programul aproape compromis. Dacă ar începe anul acesta, consolidarea ar dura până în 2019.