În vară, societatea de termoficare din Galaţi a încheiat un contract cu Combinatul ArcellorMittal şi a primit abur tehnologic pentru încălzirea apei calde. Aşa a fost reluată furnizarea, oprită la începutul anului din cauza datoriilor uriaşe acumulate de asociaţiile de proprietari. La eveniment a participat şi ministrul energiei din acel moment, Andrei Gerea.
Andrei Gerea: „În Guvernul Boc sau Ungureanu ne amintim că se inaugurau cu mult fast lucruri inutile, telegondole, mai ştiu ce alte bazaconii, fabrici de bani pentru partid, puşculiţe. Eu zic că e bine să ne obişnuim şi să căutăm tocmai acest gen de inaugurări”.
Pentru primele două luni şi jumătate de contract, societatea de termoficare a plătit combinatului 5,2 milioane de lei. Dar a rămas fără bani de salarii şi acum cere consiliului local să găsească o soluţie prin care să-i înapoieze aceşti bani.
Cristian Istrate, director societății de termoficare Calorgal: „Partea juridică pentru o societate nou creată nu există, decât să primim banii pe pierderi, pierderile înregistrate în timpul serviciului pe care l-am făcut astă vară”.
Mulţi dintre consilieri se plâng acum că înţelegerea încheiată în vară este păguboasă. Firma de termoficare a cerut 13.000 de calorii, din care a folosit doar 10% pentru apa caldă. Dar plăteşte tot ce a primit.
Florin Popa, viceprimarul municipiului Galaţi: „Cei din conducerea Calorgalului şi cei care au semnat expunerea de motive, au omis să ne spună că de fapt pierderea la furnizarea apei calde în Galaţi e, de fapt, 90 la sută”.
Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: „Atâta timp cât la lege spune că ne putem asuma pierderi şi până la sută la sută, putem să dăm căldură pe 0 lei la populaţie şi cu asta basta. Am terminat subiectul”.
Din cele 5,2 milioane de lei cheltuite aproape degeaba s-ar fi putut cumpăra 750 de centrale sau 13.000 de boilere de apartament. În total, aproximativ 40.000 de apartamente din Galaţi sunt racordate la reţeaua de termoficare.