Sindicaliştii de la Oltchim au intrat la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Economiei, pentru a discuta revendicările angajaților.
Lucrătorii de la Oltchim au ieșit iar în stradă, speriați că își vor pierde lucurile de muncă în urma declanșării procedurii de insolvență a combinatului.
„Eu sper ca verdictul comisiei să fie favorabil ca Oltchim, care nu a primit ajutor de stat până acum, ca să primească de acum încolo. Sperăm ca problema ajutorului de stat de 45 de milioane de euro să se rezolve într-un mod favorabil”, a spus Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Proteste în lanț
Nu este prima dată în această lună când angajații Oltchim iau atitudine pentru a preveni pierderea locurilor de muncă.
În urmă cu două zile, 23 de muncitori au intrat în greva foamei. Alţi 200 de colegi i-au susţinut şi au demonstrat în curtea combinatului timp de două ore, nemulţumiţi că nu au mai primit salariile de două luni şi că secţiile nu au fost repornite. Gaz peste foc a turnat şi zvonul că vor fi concediaţi, fără să primească salarii compensatorii.
Oltchim a intrat în insolvenţă acum o lună, după ce a trecut în 2012 printr-o privatizare ratată. Administratorul judiciar a anunţat că are o soluţie. Înfiinţarea unei noi societăţi, Oltchim2, care să fie privatizată fără datorii, dar şi fără jumătate din cei 3.000 de angajaţi de acum.
Mai mult de jumătate din combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va dispărea după insolvenţă. O spune avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, care propune crearea unei noi companii, Oltchim 2, fără datorii, care să fie vândută unui investitor. Noua societate ar urma să aibă aproximativ 1.500 de angajaţi, adică jumătate din numărul salariaţilor care muncesc acum la Oltchim.
Potrivit ministerului Economiei, procesul de reorganizare al combinatului va dura aproximativ șase luni, durată contrazisă însă de administratorii judiciari care spun că, în cel mai bun caz, schimbarea la faţa a Oltchim se va încheia la sfârşitul acestui an.