Copiii au venit pe lume, prin cezariană, pe 14 iulie, la 34 de săptămâni, şi cu o greutatate mai mică de două kilograme. În a cincea zi de viaţă au început problemele. Atunci, unul dintre medicii de la Neonatologie a cerut mutarea bebeluşilor la Iaşi. Unul dintre ei a murit însă înainte de transfer.
„La cel nou născut, care a decedat, s-au izolat specii de enterobacterii. Germeni comensali din intestinul gros. E o problemă foarte mare cu aceşti copii. Ei sunt prematuri. O naştere prematură, în 90% din cazuri, e declanşată de o infecţie materno-fetală”, spune dr. Alexandru Juncu, managerul interimar al Spitalului Judeţean Neamţ.
Medicii de la Neamţ precizează însă că testele făcute în salonul în care au fost copiii arată că nu sunt nici un fel de bacterii. Acum, managerul spitalului aşteaptă rezultatele autopsiei pentru a se putea pronunţa în privinţa decesului.
„Medicii de la Piatra Neamț nu au făcut analize amănunțite și pentru fratele copilului decedat. Asta deși trecuse o săptămână de la naștere. Abia la Iași s-a confirmat faptul că acesta avea la rândul lui o infecție care ar fi putut să-i pună viața în pericol”, relatează Teodora Tompea, reporter Digi24.
„A venit cu infecţie nosocomială. Copilul era colonizat cu Klebsiella, la fel ca şi fratele lui, care nu a murit de infecţie nosocomială, ci a avut hemoragie intraventriculară. Este un germene destul de frecvent în secțiile de terapie intensivă. Poate genera tulburări minore, până la o destabilizare majoră, în sensul că nu mai poate respira eficient, poate să dezvolte hemoragii de diverse grade de severitate”, afirmă dr. Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternităţii „Cuza Vodă” Iaşi.
În acest moment, bebeluşul este în stare stabilă. Medicii spun că rata infecţiilor nosocomiale din lume variază între 25 si 28% şi dau vina pe excesul de antibiotice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă că în anul 2020, la fiecare minut, în lume, un copil va muri din cauza infecţiilor din spitale.