RADET face eforturi pentru a asigura un minim de serviciu. Peste zi s-a mai scaldat puțin problema. Nu va fi mai fi tăiată apa caldă noaptea ci va fi doar redusă temperatura. Și probabil că în perioada următoare cine va avea curiozitatea să observe apa calda pe la 3 noaptea va constata că va avea aceleași grade ca cea rece. În acest caz nu trebuie exclus un caft între Termocentrale București și Primăria Capitalei, care ar urma să preia producătorul. Să nu piardă din putere și importanță s-ar putea să fi arătat pisica.
Însă în profunzime e o problemă reală cu agentul termic în București, care a fost 23 de ani agent electoral. Primăria a dat subvenție pentru toată lumea, bogat sau sărac. Termoncetralele vând cu 350 de lei gigacaloria, dar consumatorul plătește mai puțin de jumătate. Restul achită Primăria din buget, care sunt tot banii noștri, doar că prost direcționați.
Și nici prețul acela nu acoperă de fapt costurile totale de producție. Gazele care sunt folosite pentru producție în București s-au tot scumpit iar costurile au tot crescut. Termocentralele din București produc și energie, de fapt aceasta ar asigura 80% din venituri, dar pe piață, curentul a fost din ce în ce mai ieftin, odată cu intrarea eolienelor, iar consumul a tot scăzut.
Ani la rând termocentralele au tot livrat pe datorie. În primăvara acestui an, datoriile RADET erau de 510 milioane de euro. Mai mult de jumătate erau penalități dar așa se întâmplă când nu plătești.
Aceste datorii sunt șterse prin transferul termocentralelor către Primăria Capitalei, dar fuziunea cu RADET, care e tot la municipalitate, nu s-a produs, deci datoriile există. Și se tot acumulează. Problema este întreg sistemul. Se tot acumulează datorii, primăria nu își direcționează cum trebuie subvențiile, căci ar putea să acopere prin ajutoare mai mult pentru cei nevoiași. Iar de 20 de ani sistemul se degradează. Ar fi nevoie de 1,8 miliarde de euro pentru a moderniza conductele. La banii ăștia cel mai bine ar fi ca RADET să fie declarat mort, că îngropat e, și găsirea unor alternative de încălzire. Problema este că atunci ar fi costuri reale și agentul termic nu se mai transforma în agent electoral.