Cei mai mulţi dintre locuitorii din judeţul Galaţi afectaţi de inundaţiile de săptămâna trecută stau în casele în care au intrat apele şi în 2013. Acum trei ani, fiecare familie a primit bani de la Guvern. Însă nu le-a pus nimeni nicio condiţie despre cum să cheltuiască acele sumele. Aşa că doar câteva familii şi-au ridicat alte case, în zone ferite de pericol şi, eventual, după ce au obţinut autorizaţie.
În 2013, inundaţiile au lovit în judeţul Galaţi în exact aceeaşi zonă ca acum.
Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne: „Mare parte casele afectate acum de inundatii au fost construite pe acelaşi amplasamente ca acelea afectate acum trei ani.”
După inundaţiile din 2013, Guvernul a alocat 27 de milioane de lei pentru ajutarea sinistaţilor. N-a cerut însă la schimb chitanţe sau facturi, pentru a vedea cum au fost cheltuiţi banii. Pe atunci deputat de Galaţi, actualul europarlamentar Dan Nica spunea că oamenii nu trebuie să justifice cum folosesc fondurile primite. „Evaluatorii trebuie să-şi facă treaba, iar oamenii trebuie să-şi primească banii. Beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuie banii, sunt şi aşa destul de necăjiţi, chitanţe şi facturi le mai trebuie”, spunea Dan Nica în septembrie 2013.
„Nu ne-a cerut nimic. Doar buletinul, ca să ne ia datele. Şi ne-au dat bănuții”, spune unul dintre sinistraţii din 2013.
„Ne-au spus că sunt pentru reparația caselor, așa, ajutoare. Şi noi ne-am folosit de ei pentru ce ne-a stricat casa”, spune altul.
Primarii din comunele afectate de inundaţii le găsesc scuze sinistraţilor.
Dănuţ Codrescu, primarul comunei Cuza Vodă: „Au case foarte vechi şi nu li se poate cere să intre în legalitate în momentul ăsta.”
Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi: „Sunt doar 4, 5, 6 care care au autorizaţii de construcţie. Restul şi-au renovat locuinţele după inundaţiile din 2013.”
Mihăiţă Măncilă, primarul comunei Pechea: „Apa a fost mai mare decât în 2013 şi, fiind pe acelaşi amplasament, au fost inundaţi şi de data aceasta.”
750 de locuinţe din 22 de sate din Galaţi au fost inundate săptămâna trecută. 35 de case stau să se prăbuşească. În acest moment, autorităţile judeţene evaluează pagubele produse de puhoaie. Instituţiile au fost anunţate că vor primi ajutor financiar din partea Guvernul, dar că, de data aceasta, vor trebui să urmărească modul în care sunt cheltuiţi banii.