În 2006, Doru Cutuș a decis să-şi schimbe radical viaţa. Şi-a abandonat slujba şi, împreună cu soţia şi copilul, s-a mutat în pădure.
A aplicat pentru fonduri europene chiar dacă de multe ori a fost la un pas să renunțe din cauza birocrației. A obținut într-un final finanţare de 85.000 de mii de euro din care numai jumătate reprezintă fonduri nerambursabile.
În 2008 au vândut tot și s-au mutat în pădure. A fost un drum greu, presărat cu sacrificii și renunțări. Mai bine de doi ani au stat într-un vagon.
Acum au un colț de rai cu păuni, lebede, rațe sălbatice și măgăruși. Și o afacere care crește pe zi ce trece.
Păstrăvii sunt ținuți în apă de munte și în bazine din piatră naturală. Si nu doar din motive estetice.
„Când îi învățăm să mânânce, de 10 ori pe zi le dăm, cantități mici, așa ca o mamă la copii, nu poți să le cântărești și trebuie să știi să le dai nici prea mult, nici prea puțin”, spune Adriana Cutuş.
În 10 luni, maximum un an, păstrăvii pot fi valorificați. Cu greu însă Doru Cutuș a reușit să intre pe piață.
„Afacerea în sine e puțin crudă. Trebuie să dai din coate și trebuie să câștigi tu mai puțin ca să prinzi un segment de piață. Noi am prins acel segment unde nu producem păstrăvi la greutate mare. La noi se vând 6-7 păstrăvi la kilogram”, afirmă Doru Cutuş.
Familia Cutuș nu mai știe de ani buni ce e concediul.
„Aici nu ai pauză de masă, cât e lumină și nu plouă ai treabă, mai ales că pe lângă pești avem și alte animale. Dar lucrând pentru tine și pentru familia ta ești motivat să faci și deja nu mai e o chestie de afacere, pentru câștig”, povesteşte Adriana Cutuş.
Acum Vlad, singurul copil al Adrianei și al lui Doru, s-a întors de la facultate cu forțe proaspete și are planuri mari.
„Să ne dezvoltăm cât mai mult pentru turiști, că vin foarte mulți și să facem un loc unde oamenii să fie uimiți, să le placă, să fie mulțumiți, aici mă văd trăindu-mi viața”, sunt planurile acestuia.
Acum niciunul dintre ei nu ar mai renunța la colțul de rai pe care l-au ridicat cu sudoare și sacrificii.