Autorităţile vor să fie sigure că suspecţii în acest caz nu au închiriat casete şi în alte instituţii bancare. Este singurul lucru pe care angajaţii băncilor îl pot face. În rest, nicio autoritate nu reglementează şi, prin urmare, nu e responsabilă cu securitatea casetelor de valori. Nici măcar Banca Naţională a României.
Poliţiştii au identificat deja primii doi suspecţi. Este vorba despre doi bărbaţi care au şi ei casete închiriate în sediul băncii din care s-a semnalat dispariţia banilor şi a bunurilor. Au intrat în atenţia anchetatorilor, după ce imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că veneau frecvent la bancă sub pretextul că-şi verifică bunurile din cutii.
„Niciuna dintre încuietori n-a fost forțată, niciuna dintre încuitori n-a fost ruptă. S-au deschis cu amândouă cheile. Şi cea care a fost la bancă şi cheile noastre care au fost la noi, dar probabil le-a mai avut cineva”, spune unul dintre păgubiți.
Spre deosebire de un depozit bancar, în care economiile sunt garantate până la cel mult 100.000 de euro, în cazul cutiilor de valori, banii şi bunurile nu se află în supravegherea Băncii Naţionale.
„Nu îi inţeleg pe cei care apelează la casetele de valori din tradiţionalism, în sensul că sunt obişnuiţi din moşi-strămoşi să ţină banii sub saltea. Îi ascund de Fisc, îi ascund de copii, îi ascund de soţi sau de soţii, de amanţi sau de amante, dar asta înseamnă că e şi un risc asumat”, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Băncile sunt obligate să aplice o serie de proceduri de securitate atunci când un client intră în zona cutiilor de valori. Cei doi suspecţi au reuşit să treacă totuşi peste ele. Au închiriat în trecut casete de valori și după ce a expirat contractul, au înapoiat cheile originale, dar au păstrat dublurile. Apoi şi-ar fi închiriat propriile casete, pentru a-şi face intrarea în bancă, iar odată ajunşi în tezaur ar fi cotrobăit şi prin casetele altora, pe care le puteau descuia cu ajutorul copiilor de chei realizate anterior.