Întrebat ce „compromisuri” ar putea să facă băncile implicate pentru a-i ajuta pe cei care au credite în franci elvețieni, Adrian Vasilescu a spus că „procesul este încă în curs” și că „rezultatele sunt încă necunoscute”.
„Această criză a francului elvețian are patru planuri de desfășurare: un plan juridic, unul administrativ, un plan social și unul moral. Pichetarea Băncii Naționale este o țintă falsă. Pentru că Banca Națională este limitată în această acțiune, în special pe plan juridic”, a precizat Adrian Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a explicat că Banca e limitată de ceea ce legea îi dă ca prerogative. „De ceea ce legea îi dă dreptul să facă și să nu facă”.
„BNR în această dezbatere are ca rol principal expertiza, decizia este la stat. Pentru că chiar și atât de mult invocata Directivă 17 din 2014, a Uniunii Europene începe așa, „statele sunt obligate, datoare”. Sunt invocate statele. Nu băncile centrale. Statele prin legiferări”, a explicat Adrian Vasilescu.
„Eu cred că BNR a făcut tot ceea ce trebuia să facă înainte de ajunge în impas. Și nu o lună, o săptămână, o lună, un an. Ani de zile, din 2003 și până astăzi prin directive, serii de acte normative prin care a impus băncilor cadrul de desfășurare ca să nu se ajungă nici la supraîndatorarea populației și nici la momente de felul acesta”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.