FOTO: Agerpres
"Criza, în esență, nu a afectat fondurile de pensii datorită managementului potrivit și a atitudinii pe care administratorii au înțeles să o aibă și să răspundă la riscurile puse de căderea piețelor. În ultimii 10 ani s-a dobândit experiență. Pilonul II a crescut în mod natural, pilonul III, însă, reprezintă o preocupare atât pentru piață, pentru Asociația Fondurilor de Pensii Private, cât și pentru Autoritate", a declarat Adina Dragomir.
Potrivit acesteia, la jumătatea anului 2015 numărul participanților la pilonul III de pensii era de 365.450. De asemenea, pe acest pilon exista 11 fonduri de pensii și nouă administratori, active nete erau de 1,14 miliarde lei, respectiv 0,16% din PIB.
În cazul pilonului II, numărul de participanți, la jumătatea acestuia an era de 6,41 milioane. Există opt fonduri de pensii și opt administratori, iar activele nete erau de 21,52 miliarde lei, respectiv 3,06% din PIB.
Adina Dragomir a declarat că printre preocupările ASF se numără revizuirea politicii de investiții pentru fondurile de pensii private și dezvoltarea fondurilor de pensii private facultative inclusiv prin încurajarea componentei ocupaționale.
De asemenea, aceasta a explicat că Autoritatea a contribuit la elaborarea legislației privind plata pensiilor private, iar proiectul de lege se află în prezent pe circuitul legislativ de avizare interministerială.