Primele măsuri din programul de guvernare vor fi aprobate vineri. Guvernul are pe ordinea de zi majorarea salariului minim şi a pensiei minime, deşi bugetul acestui an nu a fost încă aprobat.
Prioritatea noului ministru de finanţe este construcţia bugetului pentru acest an, un buget care vine deja cu întârziere şi care va trebui sa suporte atât creşteri salariale, cât şi scăderi de taxe.
În şedinţa de vineri, practic a doua şedinţă de la învestire, Guvernul va discuta majorarea salariului minim brut la 1.450 de lei. Un angajat va primi 1.065 de lei în mână în loc de 925. Pentru acestă leafă, angajatorul va cheltui 1.783 lei, cu aproape 250 mai mult decât acum.
Executivul vrea să se ocupe vineri şi de creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei, de majorarea cu 20 la sută a salariilor din administraţia publică şi cu 50 la sută a lefurilor pentru actori.
„Este primul pachet de măsuri care vor fi prinse în hotărârile de guvern pe care guvernul le poate emite mâine”, a declarat joi Liviu Dragnea, liderul PSD.
Fostul premier crede însă că majorările salariale vor îngreuna sarcina noului executiv de a face bugetul. Dacian Cioloş este însă dispus să îl ajute pe noul prim-ministru cu care a vorbit astăzi mai bine de două ore când i-a predat mandatul.
„Mi s-a părut un om angajat, hotărât să aplice programul de guvernare. Eu îi doresc succes. Cu informațiile pe care le am eu legat de potențialul bugetului, nu va fi deloc, deloc, deloc ușor”, a declarat fostul premier Dacian Cioloș.
Potrivit regulilor europene, bugetul României trebuie să se încadreze într-un deficit de 3 la sută din Produsul Intern Brut.
Evoluţia salariului minim
- Salariul minim brut crește de la 1.250 lei la 1.450 lei.
- Salariul minim net crește de la 925 lei la 1.065 lei.
- Cheltuielile angajatorului cresc de la 1.538 lei la 1.783 lei.
Măsuri aplicate de la 1 februarie
- creşterea salariului minim la 1.450 lei
- creşterea pensiei minime la 520 lei
- creşterea cu 20% a salariilor din administraţia publică
- creşterea cu 50% a salariilor actorilor.