Mai atractive decât salariile sunt acolo bacşişurile, care pot ridica venitul lunar al lucrătorilor la o mie de euro.
Îmbrăcaţi la patru ace şi dornici să impresioneze. Aşa se prezintă la interviu cei care speră să ajungă recepţioneri, ospătari sau cameriste pe timpul verii.
Iulia are 24 de ani, însă a strâns deja o jumătate de deceniu de experienţă ca ajutor de ospătar. Primul său loc de muncă a fost la un restaurant de patru stele, din Statele Unite. La vară, Iulia va pleca să lucreze la un restaurant de 5 stele pe o insulă din Cipru.
Ca ea sunt sute de tineri din toată ţara, care speră să-şi pună temelia unei cariere, începând ca lucrători sezonieri. Salariul începe de la 430 de euro lunar, însă există perspective ca veniturile să crească.
Angajatorii de peste hotare îi preferă pe tinerii români din două motive: vorbesc bine limba engleză şi iau munca în serios.
Hotelierii din insulele din Cipru şi din Grecia au două mii de posturi disponibile pentru această vară.
Angajatorii caută candidaţi cu vârsta între 18 si 30 de ani, care să ştie limba engleza. Cei selectaţi semnează un contract pe trei luni, cu posibilitatea de prelungire.