Situația Sorinei, copila de opt ani adoptată de o familie din SUA, rămâne incertă. Părinții adoptivi așteaptă răspunsul autorităților la mai multe solicitări făcute de ei.
Şi instituţiile statului au de luat decizii, cum ar fi cea referitoare la posibilitatea ca fetiţa să părăsească ţara, după ce procurorul general interimar a cerut ca acest lucru să fie interzis.
Tatăl adoptiv dădea asigurări că fetiţa e bine şi că de marţi urmează un program de consiliere psihologică, la cerinţa părinţilor. Bărbatul spune că ei oricum voiau să facă acest lucru, aşa că nu ar mai fi, în opinia lor, necesară obligativitatea prin lege.
Părinţii adoptivi au fost chemaţi la IML, unde li s-au solicitat mai multe analize pe care Institutul să le pună la dispoziţie autorităţilor competente să soluţioneze anchetele deschise în acest caz.
Totodată, se aşteaptă soluţia la ordonanţa procurorului general depusă la la Tribunalul Mehedinţi.
Procurorul general, Bogdan Licu, a formulat luni o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinți, pentru a-i interzice fetiței de 8 ani să părăsească teritoriul României "până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie".
Licu a cerut instanței și obligarea părinţilor adoptivi să îi asigure fetiței un program de consiliere psihologică timp de trei luni.
Printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri".
Momentan, nu se ştie dacă părinţii vor fi obligaţi să nu părăsească ţara în următoarele 30 de zile.