Simularea unui cutremur de 7,2 grade. Pompieri: „Într-o situaţie reală, e posibil lucrurile să nu funcţioneze ideal”

Data publicării:
pompieri-generica-isu-constanta
Sursa foto: ISU Constanta

Cel mai mare exerciţiu de simulare a unui cutremur s-a terminat. Salvatorii din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov spun că intervenţia a decurs conform scenariului, dar este posibil ca într-o situaţie reală, lucrurile să nu funcţioneze ideal. „Evacuarea trebuia să se facă mai rapid”, spun pompierii, potrivit MEDIAFAX.

Evacuarea trebuia să se facă mai rapid, iar într-o intervenţie reală oamenii nu ar fi avut timp să iasă din clădire purtând plăcuţe pe care era afişat departamentul. Sunt doar două dintre lucrurile care, în cazul unui cutremur real în Capitală, nu s-ar întâmpla ca în cadrul exerciţiului care a avut loc joi, cel mai mare din 2019.

„S-a simulat un cutremur cu intensitate de 7,2 grade pe scara Richter, un exerciţiu care impune implicarea unui număr foarte mare de persoane care se găsesc în aceste clădiri de birouri, peste 2.500 de persoane, fiind cel mai mare exerciţiu din anul 2019. Prezintă anumite particularităţi care fac dificilă intervenţia, inclusiv pentru pompieri, ţinând cont că au rămas persoane care au fost surprinse în interior, unele blocate, altele rănite de prăbuşirea unor elemente de construcţie. (...) Sunt şi observaţii în ceea ce priveşte modul nostru de intervenţie pe care trebuie să le corectăm. Într-un ritm mai alert trebuia să se facă evacuarea, resursele ajung la locul intervenţiei din mai multe unităţi de intervenţie şi toate aceste lucruri trebuie analizate şi găsite soluţiile cele mai bune pentru viitor.

Acesta este şi rolul exerciţiului”, a spus, la finalul exerciţiului, Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov.

Reprezentantul ISU a mai spus că este posibil ca într-o situaţie reală lucrurile să nu se întâmple la fel cum s-au întâmplat joi, dar etapele rămân aceleaşi.

„În momentul în care fiecare departament iese din clădire, analizează numărul de oameni pe care îi are şi raportează câţi nu s-au evacuat. (...) Dar într-o situaţie reală există fenomenul de panică, există persoane care nu vor reuşi să se evacueze foarte repede din interior, sunt situaţii cât se poate de certe că lucrurile nu se vor desfăşura la modul ideal”, a mai spus Daniel Vasile.

La rândul său, Adrian Dinu, comandantul Detaşamentului Special de Salvatori din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov, a explicat intervenţia cu funicularul, una deosebit de importantă într-o situaţie reală în care scările unei clădiri înalte se prăbuşesc. Dinu a precizat că intervenţia este, pe cât de importantă, pe atât de dificilă.

„Acele scări în urma seismului s-au prăbuşit, potrivit scenariului. Nu am avut acces decât pe faţada clădirii, am urcat cu o echipă de alpinişti, am realizat un dispozitiv de coborâre cu ajutorul funicularului şi ceea ce aţi văzut a fost procedeul în care victima şi cu salvatorul în spate coboară pe aceste două corzi. Înălţimea a fost etajul 5, lungimea tirolianei aproximativ 30 – 40 de metri şi după ce am coborât prima victimă pe targă, victima era imobilizată şi nu se putea deplasa, am avut şi o a doua victimă, care se putea deplasa. Ambele victime sunt în îngrijirea medicilor, pentru tratament şi investigaţii. Este o metodă fiabilă. Noi spunem că până la 100 de metri lungime pentru că atâta avem corzile, dar putem extinde până la 200. Înălţimea nu contează. Riscurile sunt cele care presupun lucrul la înălţime, trebuie să fim asiguraţi şi noi şi victima”, a spus Adrian Dinu.

Cel mai mare exerciţiu de simulare a unui cutremur a a avut loc, joi, în Capitală, iar potrivit scenariului, 20 de oameni au fost blocaţi în clădiri, aceştia fiind în imposibilitatea de a se salva singuri. Alte 1.930 de persoane au fost evacuate.

Exerciţiul a fost desfăşurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, care arată că verificarea modului de intervenţie în cazul unui seism se realizează periodic, pentru pregătirea efectivelor proprii şi în regim integrat, cu celelalte instituţii care au rol de asigurare a managementului situaţiilor de urgenţă.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...