Senatorul Leon Dănăilă, amendat pentru afirmația „Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure”
Data publicării:
Senatorul PNL Leon Dănăilă a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţiile discriminatorii la adresa comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender) din România. Plângerea a fost depusă de Asociaţia MozaiQ în data de 17 martie 2017.
„Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi. Să-i înveţe să devină tot aşa. Eu asta nu pricep, mintea mea nu poate să priceapă. Nu, una e femeie, ălalalt e bărbat. Asta nu pricep. Îmbracă-i pe amândoi bărbaţi. Îţi plac bărbaţii? Poftim! Sodoma şi Gomora. Doamne fereşte! E un regres, totuşi, al speciei umane”, aceasta este declarația pentru care Leon Dănăilă, senator PNL, a fost amendat de CNCD cu 2.000 de lei.
Asociaţia MozaiQ arată într-un comunicat de presă de vineri că „salută sancţionarea senatorului PNL Leon Dănăilă, de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, amendat cu suma de 2000 de lei pentru declaraţii discriminatorii la adresa comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender) din România, conform Hotărârii nr. 656 din 15.11.2017, remisă asociației noastre în calitate de petentă. Reamintim că Asociația MozaiQ a depus plângere la CNCD pe data de 17 martie 2017, pentru declarațiile homofobe ale senatorului PNL Leon Dănăilă”.
Potrivit asociației, CNCD citează în decizia sa prevederile OUG 137/2000 prin care se consideră contravenție orice caracter manifestat public care vizează atingerea demnității umane ori crearea unei atmosfere ostile, de intimidare, degradante, umilitoare sau ofensatoare împotriva unei persoane sau a unui grup legat de apartenența acestora la o anumită orientare sexuală.
Conform CNCD, pentru ca o faptă să constituie discriminare și să fie sancționată, trebuie să existe cumulativ următoarele condiții: existența unui tratament diferențiat manifestat prin excludere, existența unui criteriu de discriminare (orientarea sexuală), scopul faptei să fie restrângerea sau înlăturarea recunoașterii unor drepturi, iar tratamentul diferențiat să nu fie justificat obiectiv ca având un scop legitim.
Astfel, colegiul Director al CNCD „constată că afirmația [domnului Dănăilă] a fost făcută în public (…) și a vizat atingerea demnității; afirmațiile sunt de natură să creeze o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa petenților pe criteriul orientării sexuale”.
Colegiul Director al CNCD a hotărât aplicarea unei sancțiuni sub forma unei amenzi în cuantum de 2000 de lei și a recomandat senatorului Dănăilă „să evite pe viitor producerea unor fapte de discriminare”.
„Considerăm această decizie ca un semnal extrem de important şi hotărât al autorităţilor române cu privire la felul în care demnitarii trebuie să se comporte în spațiul public cu privire la minorități, anume că declaraţiile discriminatorii nu sunt recomandate în spaţiul public. Unul dintre principiile fundamentale ale oricărei democraţii este cel al protecţiei minorităţilor. Libertatea de exprimare a demnitarilor aduce cu sine și o anumită responsabilitate, conform Constituției României și principiilor de drept european, cu scopul de a consolida un mediu social de respect între cetățeni pentru a asigura șanse egale pentru toți, inclusiv pentru minoritățile sexuale și de gen”, mai arată asociația MozaiQ.