Stoltenberg: România vrea să mențină în siguranță cei aproape 1 miliard de cetățeni ai NATO
Adunarea Parlamentară a NATO ajunge astăzi la final. Peste 2.000 de oameni din 50 de delegații naționale au fost prezente la București, la cea de-a 63-a sesiune anuală. Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, este şi el prezent astăzi la Bucureşti. Oficialul a ajuns deja la Palatulul Parlamentului, acolo unde a fost primit de liderii celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
ACTUALIZARE. Adunarea Parlamentară a NATO, reunită în plen la București, și-a ales luni conducerea - președintele și cinci vicepreședinți pentru un mandat de un an.
Paolo Alli (Italia), președintele al AP NATO, și vicepreședinții Metin Lutfi Baydar (Turcia), Joseph A. Day (Canada), Rasa Jukneviciene (Lituania) și Lordul Campbell (Marea Britanie) au fost realeși pentru un nou mandat. De asemenea, Vitalino Canas (Portugalia) a fost ales ca vicepreședinte.
În AP NATO, președintele și vicepreședinții pot fi aleși pentru cel mult două mandate de câte un an.
Trezorierul AP NATO, Marc Angel (Luxemburg), a fost reales în funcție, pentru încă un mandat de doi ani.
ACTUALIZARE: NATO își întărește prezența în est și sud-est, a spus Jens Stoltenberg. Alianța nu dorește însă să izoleze Rusia, a adăugat șeful NATO în discursul susținut la București.
„Încep prin a mulțumi României pentru găzduirea acestei reuniuni și pentru contribuțiile numeroase și foarte solide la Alianță, la apărarea și siguranța noastră comune. România este importantă în foarte multe privințe — contribuția ei la misiunile din Afganistan și Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici și pentru că dorește să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Așadar, România dorește să mențină în siguranță cei aproape 1 miliard de cetățeni ai NATO”', a spus Stoltenberg.
Discursul secretarului general al NATO:
ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis a spus, în discursul său de la AP NATO, că „România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere”. El a făcut de asemenea un apel la întărirea parteneriatului dintre NATO și UE.
„Agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, din anul 2016, şi la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum şi pregătirea agendei şi rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianţei la mediul internaţional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuţiilor. Convorbirile cu înaltul oficial vor fi urmate de o declaraţie comună de presă”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Stoltenberg și președintele României, Klaus Iohannis vor vizita astăzi Brigada Multinaţională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova. De asemenea, oficialul NATO are programate întâlniri cu premierul Mihai Tudose, cu ministrul Apărării şi cu preşedinţii celor două Camere.
„Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale ţării noastre decis de şefii de stat şi de guvern la Summitul NATO de la Varşovia în anul 2016 pentru întărirea securităţii în regiune. Conjugând efortul României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianţei Nord-Atlantice - solidaritatea şi unitatea. În luna aprilie a acestui an, a fost declarată Capacitatea Operaţională Iniţială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018. Ceremonia de activare drept Comandament Militar International NATO a avut loc la data de 15 iulie”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalţi oficiali se vor întâlni şi cu militarii polonezi desfăşuraţi în România în Brigada Multinaţională.
Şedinţa plenară a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO) care se desfăşoară la Palatul Parlamentului va fi prezidată de preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli. Vor susţine alocuţiuni preşedintele Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reuneşte membri ai parlamentelor din ţările membre şi partenere ale Alianţei, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public şi parlamentar în sprijinul politicilor Alianţei. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale şi economice, aducând un plus de transparenţă în viaţa politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască şi să înţeleagă probleme actuale de importanţă majoră şi contribuie la promovarea unor poziţii comune în rândul parlamentarilor membri.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News