Duminică a fost o zi istorică pentru România, după ce Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a inclus pe lista patrimoniului universal ansamblul sculptural "Calea eroilor" realizat de Constantin Brâncuși. Ar fi trebuit să fie sărbătoare mare la Târgu Jiu, acolo unde autoritățile au anunțat spectacole și evenimente grandioase în cinstea deciziei istorice. Lucrurile au fost făcute prost: generatorul de curent a rămas fără motorină, spectacolul a fost amânat o oră și jumătate, iar scaunele spectatorilor au fost puse în soare, unde, evident, nu se putea sta.
La ora ora 10:00 ar fi trebuit să înceapă veselia în Parcul Coloanei fără sfârșit. Evenimentul a început însă cu o pauză de o oră și jumătate, pentru că, cităm: „s-a luat puțin motorina”, au spus organizatorii. Generatorul de curent a rămas fără combustibil.
Totodată, cineva a decis că oamenii trebuie să stea în soarele arzător. Formația a cântat, practic, pentru nimeni.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: În ciuda faptului că afară este foarte cald, organizatorii spectacolului din municipiul Târgu Jiu au amplasat scaunele pe care pot sa stea oamenii, la soare.
„Acolo e soare și am niște probleme de sănătate, nu pot sa stau în soare. Dacă așa...nu ne duce capul pe unii”, a explicat o femeie care venise la spectacol.
Nu este singura dată când autoritățile gafează puternic. Oamenii și-au adus aminte și de incidentul de acum 10 ani, când Poarta Sărutului a fost spălată cu jetul de apă sub presiune.
Oficialii au fost chiar mulțumiți de organizare, dar n-au știut să spună câți bani s-au cheltuit cu evenimentul.
Adrian Bândea, director al Centrului de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuşi” a fost întrebat cum i s-a părut evenimentul și a răspuns: „Cum să mi se pară, mi s-a părut foarte bine organizat. În principiu, costul per total al evenimentului nu am de unde să-l știu”.
În patrimoniul UNESCO a fost inclus întreg ansamblul de la Târgu Jiu, compus din 4 elemente. Este vorba despre Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor. În patrimoniul internațional a mai fost inclus și Limesul, granița imperiului roman - dacic, care numără 277 de situri din 16 județe.
Editor : Iulia Bălăianu