VIDEO. Cum decurge garda unui medic

Data publicării:
Eastern Germany Faces Shortage Of Country Doctors
Foto: Gulliver/Getty Images

33.3 ore. Aceasta estea durata medie a unei gărzi în România. Iar mai mult de jumătate dintre doctori fac între 5 și 10 gărzi pe lună. Dincolo de statistici, am vrut să vedem ce se întâmplă în timpul unei astfel de ture. Cum rezistă organismul atât timp fără odihnă și care este viteza de reacție în cazul unei urgențe. Echipa „Tinerețe fără bătrânețe” a stat 25 de ore alături de medicul Liviu Ulmeanu, șeful de gardă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar.

Datele arată că un medic lucrează într-o săptămână 62,3 ore, adică aproape de două ori mai mult decât ar fi normal.

Potrivit unui studiu realizat de Federația Solidaritatea Sanitară, medicii sunt exploatați cu prea multe ore de gardă, iar acest lucru are consecințe asupra calității actului medical. O gardă durează în medie 33,3 ore.

Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore.

Potrivit statisticilor, peste 93% dintre medicii din România au muncit mai mult de 24 de ore în continuu.

Unitatea de Primiri Urgențe, Spitalul Universitar Bucuresti. Locul în care viața și moartea se bat pe același pat.

Ora 8 dimineața. Primele minute dintr-o gardă de 24 de ore pentru echipa doctorului Liviu Ulmeanu și a emisiunii "Tinerețe fără bătrânețe". Munca începe cu preluarea cazurilor de peste noapte.

Deși este o cameră de gardă, această încăpere este și casa mai multor bătrâni singuri, de care nimănui nu-i pasă și pe care nimeni nu-i vrea.

Dr. Liviu Ulmeanu, medic specialist medicină de urgenţă, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: „Ea are mai mult de 2 zile, acolo mai mult de o zi, ea la fel, doamna din spatele nostru cred că are vreo 3 săptămâni. Din păcate ajung să fie abandonați de familii și legea nu permite nici poliției și nici nouă să facem niciun fel de demers să îi obligăm.”

Câte paturi, atâtea povești. Cel mai vechi "locatar" a stat 5 luni la camera de gardă.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Doamna are locuință, are și familie, însă a fost bătută chiar de către familie și refuză să mai meargă acolo să stea cu ei și nu avem nicio soluție.”

O ambulanță sosește cu primul caz grav al zilei.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Operată de o săptămână laparo pentru colecistectomie, ideea e că o doare de azi dimineață.”

La limita dintre viață și moarte

În timp ce investigațiile sunt în desfășurare, apare o nouă urgență. Imobilizat la pat pentru arteriopatie, de 3 ani de zile amputaţie pentru membrul stâng, starea pacientului se înrăutățește brusc. După ce stabilizează pacientul urmează o parte la fel de grea pentru medic: discuția cu familia.

Dr. Liviu Ulmeanu: În momentul în care au venit cei de la Smurd și l-au intubat, a făcut un stop cardiac, nu știu dacă v-au spus. Deci a făcut o tulburare la inimă și inima practic s-a oprit. De murit nu a murit, nu știu ce să vă spun ca parte de evoluție. Pe de altă parte, având accidentul... începe să facă tulburări de inimă, care practic o să ducă să se oprească inima, cel mai probabil... d-aia... în momentul îsta nu e cazul, dar nu îl văd bine.”

Încet, încet, cele două camere, urgențe majore 1 și 2, devin neîncăpătoare. Ambulanțe din București și din județele învecinate aduc bolnavi pe bandă rulantă, iar pe hol se formează cozi.

Deși nu sunt cazuri grave, sunt din ce în ce mai multe, iar cei 4 medici de garda lucrează la foc continuu.

După 8 ore de muncă, atunci când majoritatea oamenilor "ies din tură", pentru medicii de la Urgență este cel mai aglomerat moment al zilei. Curtea spitalului este plină de ambulanțe, pe hol pacienții sunt mai mulți ca niciodată, iar paturile pentru bolnavii care abia se mai țin pe picioare, nu mai ajung.

Pacienții în stare gravă sunt internați pe secții, iar cazurile mai puțin grave pleacă acasă.

Cursa contracronometru pentru viață

Încet, încet, soarele apune. Ora 20.00. Jumătatea gărzii. Încă 12 ore de muncă, iar echipa de 4 medici a consultat deja 128 de pacienți.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Ca și număr în medie de internări la nivel de spital a pacienților care pleacă din camera de gardă suntem, la 10-12%, ceea ce e foarte puțin, adresabilitatatea la spital în camera de gardă e foarte mare.”

De multe ori, un singur medic vede și 100 de pacienți într-o singură gardă.

Dr. Liviu Ulmeanu: „O gardă poate să însemne multe... ca și timp ne referim undeva la o medie de 30, 32 de ore petrecute în spital și nu doar că stăm, alergăm practic de multe ori pentru viața pacientului, cel puțin noi în Urgență, cu asta ne confruntăm.”

După 12 ore de muncă, echipa "Tinerețe fără bătrânețe" începe să obosească, însă nu și medicii.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Nivelul de energie... deja sunt la situația actuală, pot să spun că am o experiență actuală încât să știu să mă conserv, să spun așa, de-a lungul unei întregi gărzi.”

Secția de Urgențe se umple din nou. E trecut de ora 22.00. Puține sunt momentele de respiro, iar de somn, nici vorbă. Înainte de miezul nopții, apar și primele victime ale consumului excesiv de alcool.

Ați consumat alcool?

Da!

Nu vreți să stați să vă odihniți?

Vă accept, vă ascult, dar vreau să plec din spital. Vă rog!

Stați să punem o perfuzie și plecați după?

Perfuzie, în ce sens?

Să vă reveniți un pic de la băutură.

Da, da!

Muncă până la epuizare

Potrivit statisticilor, peste 93% dintre medicii din România au muncit mai mult de 24 de ore în continuu. Datele arată că un medic lucrează într-o săptămână 62,3 ore, adică aproape de două ori mai mult decât ar fi normal.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Niciodată nu ești întrebat de când ești aici sau când te-ai odihnit ultima dată, sau a câta gardă este luna respectivă, sau dacă ai mâncat sau hidratat, sau poate ești și tu bolnav.”

Urgențele nu țin însă cont de cât e ceasul sau de gradul de oboseală al medicilor. Viața celor care intră pe ușă stă în mâna unor doctori care își fac bine treaba, dar care de multe ori se luptă cu oboseala.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Din păcate nu există nici vrăji, nici poțiuni, nici Dumnezei, suntem doar oameni și noi și avem și noi limite și nu numai, ne limitează timpul, diagnosticul, patologia cu care este cunoscut pacientul și toate lucrurile astea sunt factori cumulati, inclusiv partea de cum noi reacționăm la stres. Ești pus de multe ori în situație de stres și urgență că trebuie să faci ceva! Acel ceva trebuie să fii tot timpul lucid și să faci ce trebuie!”

Lunar, un medic trebuie să facă cel puțin 2 gărzi de 24 de ore. În realitate, pentru a acoperi necesarul de personal dintr-un spital, 53% dintre medici fac între 5 și 10 gărzi pe lună.

Este aproape ora 8 dimineața. Echipa a avut aproape 180 de pacienți. Pe chipurile lor se citește oboseala.

Dr. Liviu Ulmeanu: „Nivelul de oboseală... oboseala s-a cam acumulat... Nu mai este foarte mult, suntem pe ultima sută de metri, stoarcem adrenalina rămasa. Dacă se întâmplă ceva, te trezești știi cum? Instant, chiar dacă ți-e somn.”

Și așa se și întâmplă. Cu 10 minute înainte de sfârșitul gărzii sosește un nou pacient.

Violența este o altă față neștiută de la camera de gardă. Potrivit statisticilor 85% dintre medici au fost agresați de către pacienți sau de rudele acestora.

Reporter: Ai avut zile în care ai plecat dezamăgit de aici, supărat?

Dr. Liviu Ulmeanu: „Supărat da, dezamăgit nu, epuizat, în schimb, până peste cap... am ajuns la limite, au fost câteva gărzi de genul acesta. De schimbat, în niciun caz, îmi place ceea ce fac. Nu am ajuns din întâmplare, nu o să plec curând din această meserie sau să fac altceva, nu mă văd.”

Echipa „Tinerețe fără bătrânețe” a plecat de la spital după 25 de ore și 30 de minute. Medicul Liviu Ulmeanu a rămas să discute cazurile cu noua echipă de gardă. S-a întors la muncă a doua zi dimineața, la ora 8.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Foto Profimedia
Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...